– Jeg håper livsgrunnlaget ikke blir tatt fra meg

ET BLOMSTERHAV: Mohamed Moussa AL-Jibawi sammen med sønnen Fadi er redd for å miste livsgrunnlaget sitt. Foto: Vidar Bakken

Mohamed Moussa AL-Jibawi har en bokstavelig talt blomstrende forretning ved stasjonen på Lilleaker. Nå kan det bli slutt etter at bydelsutvalget har vedtatt ønske om at området skal reguleres til park/friområde.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.05.2016 kl 14:53

Akersposten
Akersposten Media

LILLEAKER: – Hvis jeg må slutte blir det veldig trist for meg og familien. Jeg er blitt kjent her og blitt godt mottatt i nabolaget med mange faste kunder, sier AL-Jibawi, som vi møter sammen med hans 16 år gamle sønn Fadi AL-Jibawi.

Familiedrevet

Se bildet større

ELSKER BLOMSTER: Han elsker jobb og blomster. Her med en duftranke. Foto: Vidar Bakken

Det er en stor mengde av blomster og ulike planter som møter oss.

– Det er stort sett familiedrevet. Jeg står opp klokken fem hver morgen, og det blir lange dager. Det er mye arbeid, men jeg elsker blomster. Derfor er det verdt det og det er dette familien min lever av.Jeg er veldig glad i jobben, sier han.

Mistet broren

AL-Jibawi kommer fra Syria, men er norsk statsborger.

– Jeg har bodd her til sammen i 25 år. For fire år siden ville jeg at vi skulle vende tilbake til hjemlandet og bosette oss der. Vi forsøkte det, men krigen førte oss tilbake til trygge Norge. Jeg har mistet broren min og mange i familien på grunn av krigen, sier han stille.

Aldri vært på NAV

Han er veldig nøye med å peke på at han aldri har vært en belastning for samfunnet.

– Jeg har jobbet fra første stund. Jeg har aldri vært på NAV eller fått sosial støtte. Jeg har klart meg selv og forsørget familien min hele veien. Nå håper jeg at livsgrunnlaget ikke blir tatt fra meg, sier AL-Jibawi.

Tre kvinnelige kunder som er innom har bare godt å si om blomsterhandelen med kommentarene "hyggelig", "kjempestort utvalg", "synd hvis den blir borte", "er her jevnlig" og "alltid friske blomster".

Søknadspliktig

Tomten ved siden av trikkesporet eies av Sporveien Oslo AS, som leier ut grunn til blomsterhandelen. Nå har Plan- og bygningsetaten varslet Sporveien om at tiltaket på stedet med oppføring av midlertidig plasttelt er søknadspliktig og at slik tiltaket fremstår i dag og de siste to årene er ulovlig i henhold til plan- og bygningsloven.

Se bildet større

PÅ LILLEAKER: Blomsterhandelen ligger like ved trikkestasjonen på Lilleaker. Foto: Vidar Bakken

Nå har AL-Jibawi med sin leieavtale med Sporveien søkt om midlertidig plass i to nye år. På grunn av reguleringen er dette en søknad om dispensasjon fra gjeldende regulering. PBE har sendt saken til bydelsutvalget (BU) I Bydel Ullern for uttalelse: «Saken omfatter søknad om plassering av en midlertidig konstruksjon for forretningsvirksomhet på tomten beliggende ved Lilleaker trikkeholdeplass der trikketraséen krysser Lilleakerveien. Det søkes om tillatelse med en varighet på 2 år."

Vil ha park

Bydelsutvalget har i siste møte vedtatt følgende: "Søknad om dispensasjon for plassering av midlertidig konstruksjon for forretningsvirksomhet med en varighet på 2 år anbefales ikke. Bydelen anmoder Plan- og bygningsetaten om å fremme et forslag til reguleringsplan der Lilleakerparken med statue/bauta av komponisten Christian Haslerud reguleres til park/friområde.»

Se bildet større

PÅ BAKSIDEN: Bak blomsterhandelen finner vi noe av parkområdet med byste av Christian Haslerud. Trikken i bakgrunnen. Foto: Vidar Bakken

Gjennom mage år har Sporveien leid ut areal på tomten til ymse virksomheter, noe til irritasjon for lokalbefolkningen. De siste tre årene derimot har det vært stabil drift gjennom blomsterhandelen. Tidligere var dette et parkområde med bauta av den lokale komponisten Christian Haslerud. Bydelen vil ha tilbakeført området til den opprinnelige funksjonen.

I søknaden til AL-Jibawi er det gitt rom for tilgang til den bakre del av parken og bauta med egen port.

Flere nyheter på Akersposten.no:

Han bygger "nye" Lilleaker

Mørke skyer over Ullern – men sjefen er optimist

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse