Hva vet du om denne karen?

Foran Holmenkollen restaurant står Henrik Angell. Nå fortelles historien om hans innsats i Fremmedlegionen – og for norsk skisport. Statuen er laget av kunstneren Gustav Lærum og ble reist i 1923.

Du har kanskje sett statuen rett nedenfor Holmenkollen Restaurant, men vet du hvem det er? Ikke mange vet at det er Henrik Angell – den mest berømte norske soldat i den franske Fremmedlegionen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.08.2017 kl 11:56

Akersposten
Akersposten Media
Se bildet større

Knut Flovik Thoresen har skrevet boken ”Nordmenn i Fremmedlegionen”.

Se bildet større

Statuen av Henrik Angell.

HOLMENKOLLEN: I dag, tirsdag 22. august, feirer Krigsskolens Venner Angells fødselsdag ved en markering ved statuen klokken 19. Knut Flovik Thoresen, som har skrevet boken «Nordmenn i Fremmedlegionen», som nettopp er kommet ut, sier til Akersposten at ingen militær avdeling er omgitt av flere myter og mer mystikk enn den franske Fremmedlegionen. Den ble opprettet i 1831 for å beskytte de franske koloniene i Afrika.

Thoresen forteller at fra midten av 1800-tallet og fram til i dag har flere hundre nordmenn vært legionærer. Flere var fra Oslo. De deltok blant annet i Frankrikes kolonisering i Afrika, Asia og Midt-Østen, i Krim-krigen, under første og andre verdenskrig, i Vietnam og i Algerie. Under Gulf-krigen, krigen på Balkan, i Afghanistan og i Afrika har nordmenn de seneste årene kjempet for Fremmedlegionen.

Legenden Angell

Blant de norske eventyrerne som vervet seg til Fremmedlegionen, er det ingen som kan måle seg med Henrik August Angell, mener Knut Flovik Thoresen.

– Han bodde på Bygdøy, og da han vervet seg, var han oberst i det norske forsvaret. Han var entusiastisk med i ledelsen av Centralforeningen for Udbredelse af Legemsøvelser og Vaabenbrug. Denne organisasjonen var forløperen til Norges Idrettsforbund, sier Thoresen.

– Angell var med på å etablere skiforeninger over hele Norge. Angell var dessuten med på flere av Fridtjof Nansens skiekspedisjoner. I 1905 ble han Norges første medlem av IOC – Den internasjonale olympiske komite.

– Det er nok for sin innsats for skisporten han ble æret med en statue i Holmenkollåsen, mener Flovik Thoresen.

«Un héros norvégien»

Henrik Angell var oberst og sjef for Vestre Akershus infanteriregiment nr. 2 da han meldte seg til Fremmedlegionen i 1917 for å kjempe på Frankrikes side mot tyskerne under første verdenskrig.

– Den norske hæren gav ham avskjed i nåde. Norge var nøytralt, og man ville ikke terge tyskerne ved at en så profilert norsk offiser fikk permisjon for å gå inn i verdenskrigen. Dette bekymret Angell minimalt. Han var villig til å, om nødvendig, ofre livet for Frankrikes sak, forteller Knut Flovik Thoresen.

Angell kjempet på ulike frontavsnitt under første verdenskrig. Han ble skadet, men overlevde. 14. juli 1919, den første Bastille-dagen etter den første verdenskrigs slutt, stod Henrik Angell på president Raymond Poincarés ærestribune og så seiersinntoget gjennom Triumfbuen i Paris.

– Ifølge Aftenposten for 14. september 1919 var han «dybt bevæget», og mange la merke til denne mannen, såret som han var, med «brystet dækket af ordener». En fransk avis omtalte ham som «un héros norvégien», sier Flovik Thoresen.

Stått der i nesten hundre år

Henrik Angell døde 26. januar 1922 i Kristiania. Kong Haakon sendte en krans til begravelsen. I 1923 ble det reist en statue av ham, laget av kunstneren Gustav Lærum, like nedenfor Holmenkollen Restaurant – etter initiativ av Noregs Ungdomslag. Angell er også hedret på andre måter: I Holmenkollåsen finner vi i dag Oberst Angells vei, mens Henrik Angells gate ligger like ved Lademoen i Trondheim.

Boken «Nordmenn i Fremmedlegionen» utgis av Forlaget Historie & Kultur, som holder til på Makrellbekken.

Les også:

Hvis du ikke trykker på T-knappen, kan huset brenne ned


DEBATT: Småhusområdene er under sterkt press

Nå overvåkes søppelkassen din

Følg Akersposten på Facebook

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse