Hva gjør Danseløven på Smestadhjemmet?

DANSELØVEN: Med fjærbuskene rundt bena var Danseløven klar for å begeistre beboerne på Smestadhjemmet. Foto: Vidar Bakken

En dverghøne på Smestadhjemmet vakte oppsikt, men det er ingenting mot da en lama tok heisen opp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.11.2016 kl 14:25

Akersposten
Akersposten Media
Se bildet større

TIL GLEDE: Stian Syversen fra Nordtvet gård forteller om hvordan dverghøna kom til et godt hjem på gården. Foto: Vidar Bakken

Se bildet større

KOM IGJEN!: Lill Anneth Engelberg og Eva Cecilie S. Bjørn-Hansen oppfordrer kunstnere til å være med å stille ut på den nye galleriveggen. Foto: Vidar Bakken

Se bildet større

LITEN LAMA: Beboerne på Smestadhjemmet fikk besøk av en liten lama for noen uker siden. Foto: Eva Cecilie S. Bjørn-Hansen

SMESTAD: Det var mange blide fjes å se i den nye caféen på Smestadhjemmet da Danseløven kom på besøk. Det er ikke hver dag sykehjemmet får besøk av en særdeles tam dverghøne og i hvert fall ikke med det helt spesielle navnet Danseløven.

Lama og Shetlandsponni

To ganger i måneden får Smestadhjemet dyrebesøk fra Nordtvet gård, og det er ikke bare små høner som har tatt heisen opp til beboerne. Mye oppmerksomhet fikk nok en liten lama som kom på besøk, eller hva med Shetlandsponnien som også tok heisen opp til beboerne. En av dagene skal det også komme små griser på besøk og alle dyrene kommer fra Nordtvet gård.

Men nå var det altså Danseløven. Navnet skjemmer ingen, selv om den helt opplagt er en eggleggende høne. Navnet kommer visstnok av de flotte fjærbuskene rundt bena.

– Hun ble funnet alene på gata i Groruddalen som liten kylling ved påsketider. Allerede som liten gikk den rett opp i hånden til deg. Hun er veldig tillitsfull og glad i mennesker, sier Stian Syversen fra Nordtvet gård.

Danseløven tripper rundt på bordet og blir løftet og klappet av alle som kommer innom bordet.

– Så fin den er, også så fine farger, sier 102 år gamle Antonette Blom, som er på besøk på Dagsenteret.

Se bildet større

SÅ FIN: 102 år gamle Antonette Blom var en av mange som falt for Danseløven. Foto: Vidar Bakken

Egen spa-avdeling

Mens Danseløven klukker fornøyd og blir matet med smuler, kan enhetsleder for kultur ved Unicare-drevne Smestadhjemmet fortelle at dette bare er ett av flere aktivitetstiltak.

– Dyrebesøk er en av flere populære aktiviteter for beboerne. Hva er det de som bor her ønsker av tiltak? Musikk, kontakt med dyr og hudkontakt var blant ønskene, sier Eva Cecilie S. Bjørn-Hansen.

Veien fra plan om hudkontakt til realisering var ikke lang. Bjørn-Hansen og kulturassistent Lill Anneth Engelberg saumfarte sykehjemmet for å finne to rom som kunne brukes til spa-avdeling.

– Vi er veldig fornøyd med resultatet, med to rom innredet og hvor brukerne sier de føler det er en avslappet atmosfære. Så tok vi kontakt med hudpleielinjen på Stovner videregående. Vi fikk til et flott samarbeid. I hele vår har elever hatt praksisperiode her på fredager. 8 beboere har fått en times behandling hver gang og dette har gått på rundgang. Det er alt fra deilig fotmassasje, håndmassasje til kroppsmassasje. Etter jul kommer et nytt kull fra skolen til ny praksisperiode, sier Bjørn-Hansen.

Se bildet større

PÅ SPA: I spa-avdelingen får beboerne ulike former for massasje. Her er det Lill Anneth Engelberg som får håndmassasje av Eva Cecilie S. Bjørn-Hansen. Foto: Vidar Bakken

Kunstgalleri og café

Korridoren mot spa-avdelingen er nyoppusset med foreløpig tomme vegger.

– Dette skal bli vårt nye galleri. Her kan for eksempel lokale kunstnere komme og ha salgsutstilling, sier Engelberg.

– Det er bare å ta kontakt. Vi tar ingenting for det. Kunstnerne må bare sørge for å forsikre kunsten selv, sier Bjørn-Hansen.

Smestadhjemmet har fått ny café, som skal være til glede for alle besøkende og ikke minst for folk fra nærområdet.

– Vi vil gjerne at lokalsamfunnet skal bruke caféen. Hit er for eksempel nybakte mødre hjertelig velkomne. Her kan barnevogner stå under tak ute på terrassen. Prisene er hyggelige og foruten kaffe og kaker er det ny varmmat hver dag, forsikrer Bjørn-Hansen.

De to kulturentusiastene kan fortelle om et vell av aktiviteter gjennom hele året og nye planer for fremtiden. Musikk er en naturlig del av kulturtilbudet og snart kommer en ny ramme rundt «scenen» i foajeen. De ukentlige besøkene av barnehagen er populære og ikke minst turene med el-sykler er kjærkomne for beboerne. Aktivitetskalenderen på Smestadhjemmet er smekkfull.

Les også:

Ingen mindreårige flyktninger til Montebello

Bydel Ullern fikk bot for omsorgssvikt etter at eldre kvinne døde

To tyver hoppet i Hoffselven

– Helt Fleksnes på Hovseter

Ingen respekterer fartsgrensen

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse