Huset med Kirkenær ballettskole skal selges

DANSEGLEDE: Eier og pedagog Siri Frømyr (til høyre) lærer gjerne bort noen trinn til Margrethe Geelmuyden. Foto: Vidar Bakken

En kulturinstitusjon i Oslo vest skal selges. Det er en katastrofe om Kirkenær Ballettskole på Sørbyhaugen blir borte, mener nærmiljøet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.03.2016 kl 20:08

Akersposten
Akersposten Media

SØRBYHAUGEN: Kirkenær ballettskole er lagt ut for salg. Jorunn Kirkenær startet ballettskole i det kjente, blå huset på Sørbyhaugen for 54 år siden.

– Jeg vil så klart selge til noen som vil drive ballettskolen videre, sier Siri Frømyr som tok over etter Jorunn Kirkenær i 2010.

Den kjente danseren og ballettpedagogen Siri Frømyr skal flytte og vil ikke ha anledning til å drifte skolen videre. Det tvinger også frem et salg av skolen, som også er bolig for Frømyr.

Viktig for tusenvis av barn

– På selve kvinnedagen er det trist å lese at huset er lagt ut til salg. Dette huset har i alle år hatt en stor sosial og kulturmessig betydning, ikke bare for Oslo vest men for hele byen. Man treffer nesten ingen som ikke har et forhold til Kirkenær ballettskole gjennom egne barn, søsken, familie eller venner, sier Margrethe Geelmuyden, som selv har en datter som har vært elev ved ballettskolen i ti år og fortsatt er det. Selv går Geelmuyden på pilates i samme huset.

– Det er et samlingssted for både barn og voksne. Hit kommer jentene rett fra skolen og leser lekser, danser og mange kan gå hjem. Ballettskolen er veldig viktig for nærmiljøet og har vært det for tusenvis av barn gjennom mange tiår, sier Geelmuyden.

Med overskudd

Frømyr forteller at det i dag er nærmere 400 elever ved skolen.

– For den som vil være interessert i å ta over huset med ballettskolen, så kan jeg forsikre om at skolen går med et godt overskudd. Det ville være veldig trist om driften ikke skulle videreføres. Det er så mye balletthistorie i dette huset. Herfra har dansen spredt seg over hele landet. Overalt finner du også pedagoger i dans som er blitt lært opp her, sier Frømyr.

Velgjører?

Huset med en tomt på 1,8 mål kan være et interessant objekt for utbyggere i et område hvor det er mulig å fortette.

– På selve kvinnedagen spør jeg, hvor er Jorunn Kirkenærs ballettskoles velgjører. Vi leser stadig om velgjørere når det gjelder kultur. Her er det på sin plass. En velgjører kan for eksempel eie huset og eventuelt leie ut til skolen for videre drift. Egentlig burde Oslo kommune komme på banen og sikre videre drift av ballettskolen. Den må videreføres, sier Geelmuyden, som også sitter som representant for Venstre i bydelsutvalget i Bydel Ullern.

Danseglede og samhold

Det er da også Frømyrs ønske.

– Her finner jentene danseglede, samhold og selvfølelse i trygge omgivelser, samtidig som man lærer hvor viktig disiplin kan være. Ikke noe vil glede meg mer enn om alt dette kan videreføres, sier hun.

– Her er det utrolig mye aktivitet per kvadratmeter, sammenliknet med en hvilken som helst annen idrett. Som sagt, en appell på kvinnedagen, ballettskolen må videreføres, avslutter Geelmuyden.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse