Hovseterhjemmet kan få champagnebar og lokal kunst

Nå skal det bli Venneforening på sykehjemmet

SNART FERDIG: Per W. Jensen foran nye Hovseterhjemmet, hvor han og flere andre vil skape en Venneforening. Foto: Vidar Bakken

Per W. Jensen er godt i gang med arbeidet å starte en venneforening, som han håper skal være på plass i god tid før Hovseterhjemmet vender hjem.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.10.2016 kl 16:34

Akersposten
Akersposten Media

HOVSETER: – Vi vil være med å skape et godt og hyggelig bomiljø, det vil si et HJEM for dem som skal bo på nye Hovseterhjemmet, sier leder av eldrerådet i Bydel Vestre Aker, Per W. Jensen.

Hovseterhjemmet har i dag tilhold på Økern frem til nye Hovseterhjemmet står klart i 2017.

Les også: Hovseterhjemmet med takterrasse og champagneutsikt

Responsen overveldende

– Sykehjemmet har i dag ingen venneforening og det ønsker vi å gjøre noe med. Nå har vi mulighet til å sette vårt lokale og personlige preg på den nye institusjonen, ved å satse på alle de gode frivillige lag, organisasjoner og enkeltmennesker vi har i vår bydel, sier Jensen.

Han har allerede tatt kontakt med en rekke lag og organisasjoner for å lodde stemningen for et slikt tiltak.

– Responsen og interessen er overveldende. Jeg har sendt ut forespørsler til blant andre Røa Lions, Røa vel, Røa pensjonistforening og Hagelaget. Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger, sier eldrerådslederen som også sitter i Tilsynsutvalget for Hovseterhjemmet.

Sansehager og kunst

Jensen bobler over av ideer for hva en Venneforening kan gjøre.

Se bildet større

BRENNER FOR SAKEN: Leder av eldrerådet, Per W. Jensen, vil at lokalmiljøet skal gå sammen for å skape en venneforening. Foto: Vidar Bakken

– Vi vet for eksempel at det kommer tre sansehager på sykehjemmet. Hva med å la disse bli «driftet» av Hagelaget. Det skaper synergier med folk som regelmessig kommer på besøk og blir en aktiv «besøksvenn» i miljøet. Det er så mange muligheter. Det er bare fantasien som setter grenser, sier Jensen som har erfaring i det å gjøre det hjemmekoselig på et sykehjem.

– På mitt tidligere hjemsted, Kvæfjord, var jeg for 30-35 år siden leder av Kunstforeningen. Da det nye sykehjemmet skulle bygges, fikk vi med lokalbefolkningen på et felles løft for å gjøre det hyggelig for beboerne. Blant annet tilførte vi kunst til institusjonen, hvor alt var utført av lokale kunstnere. Den kunsten er på plass den dag i dag. I vår bydel er det mange gode, lokale kunstnere som helt sikkert vil kunne bidra med utsmykking av lokalene og rommene. I en venneforening vil det også vokse frem mange ideer om andre kulturtiltak og aktiviteter som vil komme beboerne til gode, sier Jensen.

Lokal tilhørighet

– Opprinnelig skulle også dører og avdelinger i Kvæfjord merkes med faglige betegnelser og numre. I stedet ble det benyttet lokale navn og navneskilt på dørene til beboerne med lokale navn. Dette er tilsynelatende betydningsløse tiltak, men løser opp og skaper lokalt preg og tilhørighet i en institusjon, som fremdeles bærer de lokale navnene. Det er jo ikke noe i veien for at man kan gjøre noe av det samme på Hovseterhjemmet, sier Jensen.

Han har hatt en nær slektning på sykehjemmet i Kvæfjord i mange år og oppfatter det som et «mønsterbruk».

– Selv om det er en institusjon blir den av mange oppfattet som et hjem, samtidig som brukerne får god medisinfaglig oppfølging og omsorg, understreker Jensen.

Brenner for dette

Han er ikke ukjent med det som har skjedd på Manglerudhjemmet som i likhet med Hovseterhjemmet drives av Unicare.

– De mange gode tiltakene på Manglerud hjemmet i Oslo viser at det bare er fantasien som setter begrensninger for hva som kan og bør gjøres for brukerne. ”Skjønnhetssalong”, butikk og bar er bare toppen av den kreativitet som de ansatte har utvist. Kostnadene er minimale og bonusen er at det også skaper samhold, entusiasme og eierskap, også blant de ansatte, som ikke kan verdsettes høyt nok, understreker Jensen.

– Vi vil naturligvis også ta opp disse tankene med ledelsen av Unicare som drifter Hovseterhjemmet og bydelen. Jeg ser at sykehjemmet drives godt i dag og oppfatter at ledelsen er åpne for nye ideer, sier Jensen, som tar sikte på å sette ned et interimstyre i første omgang, som skal danne grunnlaget for organiseringen av Venneforeningen.

– Jeg brenner for dette. Av erfaring vet vi at venneforeninger har stor betydning for mange sykehjem og kan få det samme her.

Les også:

Lokalt næringsliv er livsviktig for Ullern IF

"Noen fare for tallrike klynger med ruvende høyhus er det ikke"

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse