Her skal folket få dyrke!

Her, like ved Voksen kirke, blir det nesten 10 mål med sosial møteplass og parsellhager for dem som ønsker å dyrke! Foto: Privat

Voksenenga nærmiljøhage skal bli en levende og sosial møteplass i Vestre Aker med dyrking, sunt kosthold og matglede i fokus. Mandag 14. november er det åpent møte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.11.2016 kl 13:14

Akersposten
Akersposten Media

VOKSEN: – Hagebruket skal tilby et mangfold av aktiviteter som fremmer inkludering, folkehelse og kunnskap om bærekraftig mat, sier landskapsarkitekt og prosjektleder Pernille Leivestad og folkehelsekoordinator i Bydel Vestre Aker, Ragnhild Lorentzen.

Se bildet større

Fra v: Prosjektleder og landskapsarkitekt Pernille Leivestad, folkehelsekoordinator i Bydel Vestre Aker, Ragnhild Lorentzen, og Synne Dokka, frivillig i Voksen menighet. Foto: Fredrik Eckhoff

De forteller entusiastisk om den første praten de to hadde om nærmiljøhagen, da de møttes på vårfestivalen i slutten av april på Røa torg. På den ellers svært sure og sluddtunge vårdagen spiret tankene om en nærmiljøhage, og de kom raskt i kontakt med diakon Espen Rakli i Voksen menighet, som mente de hadde et egnet sted for formålet.

– De har et nesten 10 mål stort område like ved Voksen kirke, som vi får leie gratis av Gravferdsetaten, sier Leivestad.

Foreningen Voksenenga nærmijøhage er blitt dannet, og i samarbeid med Voksen menighet og Bydel Vestre Aker, står nærmiljøhagen klar til bruk våren 2017.

Felleshage og parsellhager

– Hagen deles i to, det blir en felleshage som dyrkes i fellesskap, av frivillige, brukere av bydelens tjenester, skoler og barnehager, sier Leivestad. – Den andre delen av hagen skal deles opp i parseller som skal leies ut til folk, for eksempel til barnefamilier. Vi ser for oss at en parsell blir på omtrent 25 kvadratmeter.

Prisen for å leie sin en liten jordlapp til eget bruk, er ikke helt fastsatt, men en pris under tusenlappen for en sesong har vært diskutert.

– Hagen skal også brukes som en bærekraftig læringsarena for skoler og barnehager i bydelen, sier folkehelsekoordinator Lorentzen. – Flere skoler i nærmiljøet lukter på dette og ønsker å ha dette som en praktisk læringsarena. Både Voksen skole og Steinerskolen har allerede luktet på dette – og flere av tjenestestedene i bydelen.

Møteplass

Leivestad og Lorentzen ser for seg at nærmiljøhagen blir en ny, sosial møteplass i bydelen.
– Vi skal ha fellesarrangementer som vårslepp, åpen hage og høsttakkefest, sier Lorentzen. – Og solsikkekonkurranse!

Noen ting gjenstår fremdeles før planen kan realiseres. Blant annet er det nødvendig å få satt opp et viltgjerde, slik at ikke mesteparten av maten blir gumlet opp av rådyr og andre forbipasserende. Leivestad forteller at dette er en stor utgift, som de foreløpig ikke har funnet ut hvordan de ordner.

Foreningen har nylig inngått et samarbeid med Bogstad gård, som kommer til å bidra i det praktiske med pløying og liknende.

Inspirasjons- og infomøte mandag

Nå ønsker foreningen Voksenenga nærmiljøhage å komme i kontakt med folk som ønsker å bidra, og som kan være interessert i å leie sin egen parsell. Derfor inviterer de til åpent møte og inspirasjonskveld mandag 14. november klokken 19.30 i Voksen kirke. Møt opp!

Flere nyheter på Akersposten.no:

Røarevyen sparker der andre står stille

Kvinne til sykehus etter påkjørsel i Røakrysset

Får ikke bygge disse husene på Røa

300 kvadrat for 30 millioner i Bydel Ullern

"Ding, ding, ding" på Abbediengen blir gransket

Ullern midtbanejuvel prøvespiller for europeisk storklubb

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse