Her går Diana sin aller første skitur

– Jeg tror at Norges herredømme som stormakt på ski er alvorlig truet, smiler Ola Mæland.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.03.2018 kl 16:24

Akersposten
Akersposten Media

BOGSTAD/RØA: Da Diana fra Serbia, Gabriele fra Litauen og Mike fra Nederland fikk muligheten til å ta en skitur, var de ikke i tvil. Dette ville de prøve!

De tre har til felles at de ikke har bodd i Norge lenge, og de er alle faste deltakere på språkkafeen på Røa bibliotek, i regi av biblioteket og Vestre Aker frivillighetssentral. Her møtes de ukentlig for å bli bedre norsk, for å lære mer om Norge og norsk kultur..

– Noen av dem kan omtrent bare si «hei» eller «hallo» når de kommer til språkkafeen første gang, mens andre snakker ganske godt norsk og er der for å lære å snakke språket mer flytende, sier leder for frivillghetssentralen, Espen W. Andresen.

Språkkafeen er et gratis lavterskeltilbud for innvandrere og andre som ønsker å bli bedre i norsk. Kafeen har holdt det gående i to år, bare avbrutt av perioden biblioteket var under oppussing i høst. Andresens oppgave er først og fremst å organisere den frivillige innsatsen. En rekke frivillige er jevnlig med og holder språkkafeen i gang.

Flere viktige grunner

Andresen forteller at de har vært opptil seks bord med fire-fem deltakere pr bord på det meste. Det vil altså si oppimot 30 deltakere.

I tillegg til at deltakerne blir raskt bedre i norsk når de møtes på språkkafé, får de også annen kompetanse.

– Kulturforståelse er viktig. På språkkafeen snakker om alt fra gullrekka og inneklemte helger til hytteturer og fredagstaco, sier Andresen, som forteller at mange deltakere får utvidet sitt sosiale nettverk gjennom språkkafeen.

– Falt hardt

Det supre skiføret i vinter har inspirert to av de frivillige, Ernst Hansen-Tangen og Ola Mæland, til å invitere deltakerne med på skitur. Tirsdag ettermiddag møtte fire småspente og glade deltakere opp. Felles for dem alle var at her var skierfaringen lik null.

Saken fortsetter under bildet.

Se bildet større

UT PÅ TUR...: Olav Mæland, Diana Ribac, Gabriele Demidliene, Mike van Wessem og Ernst Hansen-Tangen smilte om kapp på skitur på Bogstad tirsdag. Til vanlig møtes de på språkkafeen på Røa bibliotek. Foto: Fredrik Eckhoff

Nederlandske Mike Van Wessem har akkurat plassert skiene i det faste sporet på Bogstad, ved siden av bensinstasjonen. Planen er å prøve løypene ved campingplassen. Han staker seg småpent avgårde og avslører at han har prøvd seg på ski én gang før.

– Men nederlendere går jo masse på skøyter, så det har du vel gjort?

– Nei, aldri, sier han bestemt.

– Selv om dette er andre gang på ski, føles det som første gang! Første gang sto jeg på en liten haug. Jeg skulle bare gå ned, men falt hardt! smiler han.

Gabriele Demidliene fra Litauen forsikrer oss om at dette har hun aldri prøvd før.

– Det føles som om jeg har vært på ski i to timer, sier hun. Sannheten er at hun har hatt på skiene i bare ti minutter.

– Men det er veldig gøy. Jeg tror jeg må kjøpe meg ski. Neste vinter skal jeg kunne si at jeg kan gå på ski!

– Litt klumsete

Serbiske Diana Ribac har også ski på beina for første gang. Hun sier at denne opplevelsen kan ikke måles med noe annet.

– Jeg er litt klumsete, men jeg liker å prøve. Jeg har hørt at nordmenn er født med ski på beina, sier Diana. Hun sier hun har hørt om skikurs, også kurs som er gratis, men det har ikke blitt noe av.

– Det er for flaut, mener hun. – Men her kjenner jeg jo begge to, sier hun og peker på de to ivrige trenerne, som altså er Olav og Ernst, de to frivillige på språkkafeen, som har tatt dem med på ski for første gang.

– Oppmuntrer og inspirerer

Diana forteller at hun har bodd i Norge i bare fire måneder. Hun gjør seg allerede utmerket godt forstått på norsk og forstår det aller meste. Hun er ivrig deltaker på språkkafeen, og roser de frivillige opp i skyene.

– De oppmuntrer og inspirerer oss. Jeg er veldig takknemlig. Ernst er den mest inspirerende nordmann jeg har møtt så langt. Og han er 83 år! sier hun.

Når Akerspostens utsendte, som for anledningen har lagt skiene igjen hjemme, må la det lille følget få lov til å gå videre, spør vi Ola hva han mener om skiferdighetene til deltakerne, etter at de har prøvd seg i noen hundre meter.

– Det går veldig bra! Jeg tror at Norges herredømme som stormakt på ski er alvorlig truet, smiler han.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse