Her er Hovseter-ungdommenes største ønsker

Fra v: Hamzah Sajid, Saif Khan, Ngan Thai Ngo og Farhaan Yusuf var godt fornøyde med ungdomsmøtet og tror at bydelen i samarbeid med Hovseter-beboerne kan løfte Hovseter. Foto: Fredrik Eckhoff

– Dette gjør vi ikke bare for vår egen skyld, men også for våre yngre søsken, sier Ngan Thai Ngo (16). Hun var en av mange aktive bidragsytere på ungdomsmøtet om fremtidens Hovseter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.06.2017 kl 14:27

Akersposten
Akersposten Media

HOVSETER: Rundt 40 ungdommer fylte rommet på Familiesenteret på Hovseter torsdag kveld. I forkant var stemningen preget av en blanding av skepsis, nysgjerrighet og forsiktig optimisme. To timer senere hadde optimismen og engasjementet steget minst et par hakk – og skepsisen er satt på vent.

Les også: Friske penger gir fornyet håp om ny Hovseterklubb

Heftig workshop med varierte forslag

Målet for kvelden var å finne ut hva de første midlene til Hovseterløftet bør brukes til, hvor fokuset bør rettes på kort og lang sikt. Ungdommer fra 13 år og oppover delte seg inn i grupper og diskuterte, og det manglet ikke på innspill og forslag. Så ble forslagene satt opp på tavlen, diskutert videre, før det endte med at hver og én fikk to stemmer hver, som de skulle fordele på de to tiltakene de mente var aller viktigst.

Oppgraderingen av uteområdet som ligger mellom Hovseterveien 88 og 104 var en viktig del av diskusjonen, i tillegg til andre tiltak som kan bidra til å løfte Hovseter, gjøre det til et bedre sted å bo. Selv om det var ungdommen som ble hørt i dette første møtet, var det tydelig at det er mange unge som tenker på flere enn seg selv. Mange av forslagene kan komme mange grupper til gode, som for eksempel grillplass, pprustning av gangveier, nye benker og beplantning.

Å få Hovseterhjemmet-navnet tilbake på det som nå skal bli Røahjemmet, ble også nevnt i salen.

Samtidig var det naturligvis mange forslag til tiltak som kan bedre hverdagen for barn og ungdom. Sandvolleyballbane, lekeapparater, basketballbane og trampoline nedfelt i bakken ble foreslått. Det samme ble classywalkbane. Lurer du på hva det er? Da er du sikkert ikke alene, men ungdommene vet det! Kort fortalt er det en elektrisk tohjuling man står på, og man ruller avgårde og man kan gjøre kule ting på den.

Fikk flest stemmer

Hovseterklubben var inntil for noen år siden et treffsted ved Hovseter torg, for ungdommer i Hovseter og omegn. Tusenvis av ungdommer og voksne ser i dag tilbake på Hovseterklubben og Sætre scene som noe av det viktigste i deres oppvekst.

(Saken fortsetter under bildet.)

Se bildet større

Ragnhild Lorentzen og Sofie Bergljot Widdal.

Nå står Hovseter-ungdommen – og resten av ungdommene i Bydel Vestre Aker – helt uten fritidsklubb, og helt siden nedleggelsen av Hovseterklubben har et treffsted vært dypt savnet. Det var derfor ikke særilg overraskende at ny klubb var forslaget som fikk aller mest stemmer på møtet torsdag.

Prosjektleder for Hovseterløftet, Ragnhild Lorentzen, kunne fortelle at lokalspørsmålet ikke er løst, men at det fins muligheter. Det kom klart frem på møtet at en klubb står aller øverst på ønskelisten blant ungdommene, og klubben kan gjerne inneholde et musikkstudio.

– Vi er sikkert den eneste bydelen i Oslo som ikke har et musikkstudio til ungdom, sa en av guttene.

Aktivisering av ungdommene

«Alle» er enige om at det tristeste som fins er når ungdom i hopetall ikke har annet å gjøre enn å henge på hjørnet. Det er ungdommene selv enige i, og aktivisering ble derfor et tema.

Tiltak som hytteturer og mer eller mindre organiserte aktiviteter, trening og sosiale tilsteltninger ble diskutert.

– Vi bør dra til sommerparken på Tryvann. Der er det kult! sa en av ungdommene – og mange virket helt enige.

Leksehjelp og tilbud om trafikalt grunnkurs til dem som skal ta sertifikatet, kom også opp.

– Leksehjelp, der kan jo også de unge voksne bidra? spurte Lorentzen, og fikk positive svar fra den unge voksne i salen.

Jobber sammen

Og nettopp de unge voksne som engasjerer seg i miljøet på Hovseter, er viktige for Hovseterløftet, faktisk så viktige at Lorentzen nå er i ferd med å inngå avtaler med flere av dem om at de skal jobbe på deltid for prosjektet. Disse var naturligvis tilstede på torsdagens møte og deltok aktivt i diskusjonen.

Saif Khan (22) og Hamzah Sajid (22) er to av disse. De var godt fornøyde etter møtet.

– Dette ble veldig bra. Et av målene var å kartlegge og vise hvor lett eller vanskelig det er å gjennomføre forskjellige ting, sier Kahn. – Det er viktig at alle på Hovseter forstår at vi er på samme side, at vi jobber sammen.

– Det er bra at så mange møtte opp, sier Sajid, som bekrefter at flere av de unge voksne har jobbet aktivt i dagene før ungdomsmøtet med å mobilisere og oppfordre til å møte opp og være positive til Hovseterløftet.

For de enda yngre

Akersposten.no snakker også med ungdommene Ngan Thai Ngo (16) og Farhaan Yusuf (17) etter møtet, og det er tydelig at de to timene har gitt dem håp om at det kan skje positive ting på Hovseter fremover.

– Det er viktig at ungdommene kan være med og bestemme litt, at vi får komme med forslag. Det bør skje noe her på Hovseter, sier Yusuf. – Og jeg syns møtet ble bra. Vi fikk lagt fram mye bra.

– Var det noe som overrasket dere?

– Jeg er litt overrasket over at så mange ønsker å få tilbake klubben. Den vil jo alle ha, sier Ngan Thai Ngo. Hun understreker at dette gjør de ikke bare for egen del.

– Nei, dette gjør vi ikke bare for vår egen skyld, men også for våre yngre søsken, sier hun.

Vil bidra

Mye av fokuset på møtet var rettet mot ungdommenes egen kompetanse, deres egne evner til å bidra til å løfte Hovseter sammen. Frivillig innsats når noe skal pusses opp, til leksehjelp, på en klubb når den står klar – og mye annet. Ungdommene virket ikke fremmede for å ta i et tak når det trengs.

Lorentzen avsluttet møtet med å avtale et nytt møte etter sommerferien, og fortalte at alle interesserte, også ungdommene, inviteres til et stort folkemøte på Hovseter skole allerede tirsdag 13. juni.

Les også: Friske penger gir fornyet håp om ny Hovseterklubb

Debatt: Vestre Aker og Hovseter trenger fritidsklubb nå!

– Hovseter skal prioriteres

Følg Akersposten.no på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse