ANNONSE
Annonse

– Her er det mange små og særdeles myke trafikanter ute og går

Fra v: Selma Dahl, lærer og skolepatruljeansvarlig Kenneth Røsberg, Tiril kilde Wilhelmsen og rektor Kathrine Wegge forteller om opplevelsene for hundrevis av skoleelever og skolepatruljen utenfor Huseby skole i morgenrushet. Foto: Fredrik Eckhoff

– Her er det mange små og særdeles myke trafikanter ute og går, sier Kenneth Røsberg, som oppfordrer trafikanter til å være gode rollemodeller i morgenrushet ved skolene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 17.04.2018 kl 09:56

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

HUSEBY: Når de nærmere 400 Huseby-elevene som kommer fra østsiden av skolen, skal krysse Stasjonsveien og Gamle Hovsetervei i morgenrushet, passer skolepatruljen godt på ved begge de lysregulerte fotgjengerovergangene. Det skjer også nederst i Ostadalsveien, der også en stor del av skolens nærmere 800 elever passerer på sin skolevei.

Saken fortsetter under bildet.

Det er livlig med barn og andre mer eller mindre mye trafikanter utenfor Huseby skole i morgentrafikken.

Det er skolepatruljeansvarlig ved Huseby skole, Kenneth Røsberg, som har kontaktet Akersposten for å fortelle om de skolepatruljerende elevenes opplevelser i morgentrafikken. Han har med seg to elever som i forrige uke hadde vakt i Gamle Hovseter vei, altså den lysregulerte overgangen mellom Huseby skole og Persbråten videregående skole.

Ungdommene

Tiril kilde Wilhelmsen og Selma Dahl, som begge går i sjette klasse på Huseby, kan etter bare en uke på vakt, fortelle om flere hendelser de mener ikke bør forekomme – spesielt ikke der store mengder barn helt ned i seksårs alder ferdes.

– Vi ser ungdommer (les: Persbråten-elever, red.anm.) som trykker på knappen, for så å gå over på rød mann hvis det ikke kommer biler. Hvis det da står barn der, ser de at ungdommene går på rødt. Da er de dårlige forbilder, sier Selma, som imidlertid forteller at det naturligvis også fins ungdommer som venter på lyset.

Tiril forteller at de har sett at ungdommer feilberegner og tar unødige sjanser. Det ender med at det blir tuting og bilister som må bremse ned mens det gås på rødt – altså mens skolepatruljen står der og tydelig signaliserer at da er det ikke greit å gå.

– Det ser ut som om videregående-elevene tror de er uovervinnelige, kommenterer Kenneth Røsberg.

Bilistene

Når Akersposten er til stede mandag morgen, hoper bilene seg stadig opp frem mot Huseby-krysset, og den ene bussen etter den andre med Slemdal-elever på vei til midlertidig skole i FO-bygget gjør det enda mer uoversiktlig og lettere kaotisk. Skoleelevene blir veldig små i dette landskapet.

Flere ganger i de 20 minuttene vi står der, ender bilister opp med å bli stående mer eller mindre oppå fotgjengerfeltet mens det er grønn mann. De har feilberegnet plassen og får ikke kjørt lenger frem.

Saken fortsetter under bildet.

Lurt å sjekke om det er plass til bilen på den andre siden av krysset? Ja. Her ser man eksempel på hva som skjer når det ikke er plass. Bilen blir stående midt i fotgjengerfeltet når det er "grønn mann".

– Vi ser stadig vekk at bilister ser at det er kø frem mot Huseby-krysset, og da tar de gjerne U-sving her ved overgangen. Det skaper kaos, sier Røsberg.

– Det overrasker meg også at bilister har så lav terskel for å tute i trafikken. Her er altså barn helt ned i fem-seksårsalder, påpeker han.

Syklistene

Vi ser en syklist som krysser kjørebanen utenfor kiosken. Mens det er rødt lys for bilene og skolepatruljen har gitt klarsignal for gående – «sklir» syklisten diagonalt over fotgjengerovergangen – riktignok mens det ikke er noen barn i fotgjengerfeltet.

Røsberg sier at syklister kan skape forvirring.

– Vi ser at de opptrer som bilister når det passer dem, og fotgjengere når det passer dem, sier han og understreker igjen at det er spesielt viktig å være tydelig og forsiktig når man passerer et fotgjengerfelt med skolepatrulje.

Skolepatruljen bestemmer ikke

Røsberg forteller også om en bilist som rett og slett kjørte rett over på rødt lys. Dette var riktignok mens skolepatruljen fremdeles sto i «sperrestilling». De viste altså ikke at det var greit for gående å krysse veien.

Han mener at det er viktig at bilister og andre trafikanter er fullt klar over at skolepatruljene ikke overstyrer trafikklysene.

– Noen er nok ikke helt klar over funksjonen til skolepatruljen. Dette er ikke barn som har ansvar for andre barn. De skal bare være til hjelp og støtte, sier han. – De skal være gode rollemodeller for andre barn og gjøre tingene etter boka.

Han sier at skolepatruljene skal bidra til at trafikanter blir ekstra bevisste på at her bør man ta det ekstra pent.

– De viser at har kommer det veldig myke trafikanter, altså barn, sier han.

Ekstra utfordringer i Ostadalsveien

De to overgangene utenfor Huseby skole er «vanlige», mens det tredje stedet skolepatruljen står, nederst i Ostadalsveien, er det mer å ta hensyn til. Her svinger bilister inn fra Sørkedalsveien på grønt lys, mens det også er grønt lys for gående ved fotgjengerfeltet.

– Flere av de vanskelige situasjonene jeg hører om, er i Ostadalsveien, sier han. – Her er det mer å følge med på.

Røsberg har et par råd til trafikanter som er ute i trafikken ved skolene i morgenrushet, særlig mellom klokken 8 og 8.30.

– Vær aktpågivende, vær rollemodeller. Vær mer tydelig, ikke ta sjanser. Man er i kø og har det travelt, men her er det mange små og særdeles myke trafikanter ute og går, sier han.

Les også: Trær kappet på Huseby: – Er ikke dette ulovlig da?

Her er planene for Smestadkvartalet

"Umulighetsstudier på Smestad"

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse