Har tappet ned for å unngå vårflom

Allerede i februar begynte vi å tappe ned Maridalsvassdraget for å være klare til snømeltinga, forteller Petter Morstad i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

30-40 prosent mer snø enn normalt på denne tiden av året, gjør at kommunen setter inn tiltak for å unngå flom i Oslos elver, blant annet Lysakerelven.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.04.2018 kl 19:45

Akersposten
Akersposten Media

OSLO: Snøsmeltingen er ventet å pågå helt fram til begynnelsen av juni. Det skriver Klimaoslo.no, som er Klimaetatens nettsider.

– Snømengden var mer uvanlig for en måned siden. Nå er det omtrent 30-40 prosent mer snø enn normalt. Det er håndterbart, sier Petter Morstad, som er funksjonsleder i Vann- og avløpsetaten.

Allerede i februar begynte kommunen å tappe ned vannene i Oslomarka for å forberede seg på større vannmengder.

– Vi har tappa ned såpass mye at det skal gå bra. Dessuten sjekker vi magasinfylling, prognoser og kjører modeller daglig. Vi har åtte punkter i marka hvor vi måler snødybde og veier snøen for å finne vanninnholdet, så vi har god koll på volumet av snøen, sier Morstad til Klimaoslo.no.

Håper på varme netter

Likevel blir været viktig i ukene som kommer.

– Hvis det blir kaldt framover og deretter varmt, kan alt smelte samtidig, og det er ikke gunstig, sier Morstad. Helst ønsker han seg normalt milde vårtemperaturer, slik at snøen smelter litt etter litt.

– Nordmarka ligger ca 150-700 meter over havet. Det beste er om de nedre delene smelter først. Mildt vær hvor det også er varmt om natta vil være gunstig. Det verste ville være store mengder regn i slutten av smeltinga, når vannmagasinene er fylt opp igjen, sier Morstad.

Lysakerelven kan være utsatt for vårflom

Selv om det meste av smeltevannet kan reguleres med demninger, er det noen usikkerhetsmomenter også i Oslo.

– For eksempel ligger mye av nedbørsfeltet til Alna bynært og bare en liten del av feltet er regulerbart. Her kan snøsmelting og regn gi problemer. Dette gjelder også Ljanselva og Lysakerelva.

April er vanligvis tørr

90 prosent av Oslos drikkevannsforsyning kommer fra Maridalsvassdraget i Nordmarka. Derfor gjøres det hele tiden en avveining mellom å ha rikelig med drikkevann og å tappe ned vannet for å unngå vårflom.

– Vi balanserer på en egg hele tiden fordi vannforsyning er viktig, men vi må også unngå vårflom. Vi har et mål om 100 prosent fylling etter snøsmeltingen, men vi må også ta høyde for at det kan komme mer regn enn vanlig. Basert på 100 år med værstatistikk tror vi ikke at det blir noen storflom i år, men det kan trolig bli høy vannføring, sier Morstad.

Han legger til at høstflommer er det typiske i Oslo-området, mens vårflom oppstår sjeldnere. April og februar er statistisk sett de tørreste månedene i året på målestasjonen på Blindern, noe som er bakgrunnen for at kommunen tør å ha fulle magasiner.

Les hele artikkelen på Klimaoslo.no her

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse