Han er kjæledyrets venn

Øyvind Arnager, sammen med Henrik Bast, startet dyrebutikken Zoohaven på Slemdal for en måned siden. Her er Arnager sammen med sin venn, geparden! Foto: Fredrik Eckhoff

– Jeg vokste opp i valpekassa, sier Øyvind Arnager. Til tross for at han en gang ville bli baker, måtte det bli dyr.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.04.2018 kl 16:31

Akersposten
Akersposten Media
Se bildet større

Skulle det være en snok?

Se bildet større

Undulater er alltid populære.

SLEMDAL: – Jøss, er det blitt dyrebutikk her?! sier en Slemdal-kvinne som står og titter ved inngangen til Zoohaven på Slemdal Senter. Så rusler hun inn og ser nysgjerrig på den majestetiske geparden, riktignok i form av et «kosedyr», som vokter inngangspartiet. Hun går i retning av undulatene.

Liv i boksene

Ved disken står Øyvind Arnager. Han har akkurat fått inn flere pappkartonger. Den ene store er full av hull, og det summer og knatrer mystisk.

– Innsekter, sier han. – Det er mat til noen av dyrene.

Den neste pappesken åpner han forsiktig. Oppi to gjennomsiktige bokser ligger det hver sin kranset gekko og stirrer litt forundret ut når det plutselig blir lysere rundt dem.

– De er stilige! sier Arnager entusiastisk. – Og de er spretne, så jeg må slå av lyset i buret når jeg legger dem oppi.

– Kan de stikke av? spør jeg, litt bekymret. – Får du tak i dem i så fall?

– Ja, det gjør jeg. De er jo avhengig av varme. De liker lyset og varmen, og på gulvet er det for kaldt. Da gir de lett opp og er lette å fange.

Kornsnoker og melkesnoker har han også i butikken, om du skulle ha lyst på en orm hjemme hos deg.

Oppvokst blant dyr

Arnager har 11 år bak seg i dyrebutikk, blant annet på Tveita. Han er oppvokst i Kristiansand, og selv om han fikk et innfall på videregående og gikk hen og utdannet seg til baker og konditor, kom han raskt inn på dyresporet.

– Familien drev med oppdrett av golden retrievere, og jeg vokste opp i valpekassa. Jeg var alltid full av kloremerker, smiler Arnager og forteller at det på det meste var 14-15 hunder av gangen i huset og den store bakgården hjemme.

Dyr var det overalt, både hamstere, fugler, kaniner og marsvin.

Saken fortsetter under bildet.

Se bildet større

Gouldamadin, også kalt gouldsamadin, flotte og fargerike!

Derfor Slemdal

Nå har han, sammen med Henrik Bast, åpnet Zoohaven, og vi spør om hvorfor de havnet på Slemdal.

– Fordi dette er et sterkt hundeområde. Det er mye settere her, og det er mye cocker spaniel og bulldoger. Også er det mange som har katter. Fine, store katter, for eksempel maine coon, som er en av de største huskattene man kan få tak i. Og det er mye norsk skogskatt, sier han.

Etter bare en måned med drift, har han allerede skjønt at det er mye hundekompetanse blant hundeeierne i Holmenkollåsen.

– Her er det mange som har hatt settere i generasjoner. De har masse kunnskap om ernæring. Her brukes hundene til mye. Settere for eksempel, de er jo ikke så kraftige, så da må man vite at de får nok næring når de skal jakte og trekke, sier han.

– Nå er det slutt på å fore med jaktfor. Nå er det voksenfor som gjelder, og hundene skal roe ned mot sommeren.

Lærer og lærer bort

– Hva er mest interessant med å drive dyrebutikk?

– Det er aller mest moro å jobbe med kundene og dyrene som kommer inn i butikken. Folk har så mye meninger og synspunkter, jeg hører om måten de gjør ting på. Dyrene er ulike individer, det er morsomt å lære om personlighetene til dyrene. Og eierne, smiler han.

– Selv lærer jeg hver dag, og jeg håper de lærer av meg også, sier han. – Kundene har jo ikke alltid med seg hunden hit, men de har med seg spørsmålene og problemene, og vi prøver å hjelpe. Hvis ikke, får de kontakt med oppdrettere, kennelklubber eller raseklubber – eller med veterinærer som har spisskompetanse.

Når vi er innom en formiddag, kommer det stadig kunder innom. Christina Spantell er en av dem. Hun er fersk eier av en australsk cobber dog. Hun kan bekrefte at det ikke bare er Arnager som lærer noe i denne butikken.

– Jeg lærer noe nytt hver gang jeg er innom her, og Øyvind har sånne ting jeg ikke finner andre steder, sier hun. – Han har så god kompetanse på så mye rart!

Interesse for å lære

Et helt liv med dyr og mange års jobbing i dyrebutikk gjør at Arnager har peiling på mangt.

– Jeg får jo servert alle mulige utfordringer om alle slags dyr. Vi i dyrebutikken er gjerne første ledd, før de eventuelt går videre til for eksempel veterinær, sier han og forteller at det er blitt mye kursing opp gjennom årene – drevet av en genuin interesse for å lære mer.

– Jeg er veldig opptatt av kosthold og ernæring. For dyrene altså! Jeg hjelper gjerne eierne til å gi hundene den riktige balansen i kostholdet, sier han. I butikken har han for eksempel fire leverandører på hundemat, både kjente, store og et par litt mindre.

Saken fortsetter under bildet.

Se bildet større

Hundemat er naturligvis også viktig i butikken – i et av de mest hundekjære områder som fins.

Blitt kattemann

Hver dag koser han seg med fuglene sine – og reptilene – i Zoohaven. Men hva har hundemannen Øyvind Arnager hjemme? Hund?

– Nei! Men jeg har katt. Eller katter. Ragdoll, sier han.

– Apropos katt, denne katten du har ved inngangen, geparden. Har noen kjøpt seg et sånt kosedyr ennå?

– Nei. Men det er flere som har vært interessert. Vi har solgt flere av de andre store, sier han og peker på hyllen bak disken. Der står de radet opp, kosedyr i ulike størrelser.

– De er lagd for at de skal ligne mest mulig på ekte dyr. Det er ikke alle som kan ha dyr av ulike årsaker, sier dyreentusiasten. Som nå kaller seg «kjæledyrets venn» og er det ferskeste tilskuddet blant butikkene på Slemdal.

Les også: Trær kappet på Huseby: – Er ikke dette ulovlig da?
SJEKK HER når din vei skal rengjøres

Her er planene for Smestadkvartalet

– Jeg er Slemdals fashionista

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse