Gutta fra Øraker har aldri tapt en kamp

USLÅELIGE: Stall Myra er i sitt ess etter kampen. Foran fra venstre: Olav, Glenn, Knut Are, Terje, Bjørn Arild, Hans Christian og Torbjørn (Tobben). Bak fra venstre: Geir, Ola, Ragnar (Raggen), Gaute, Morten og Jon Thore. Foto: Vidar Bakken

Ørakergutta holdt en uformell åpning av den nye gressbanen på Hullbergmyra. Uformell eller ikke, selveste Per Ravn Omdal sto for åpningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.08.2016 kl 19:22

Akersposten
Akersposten Media
Se bildet større

SNORKLIPP: Olav Heltne tok initiativet til å samle det gamle gatelaget. Her sammen med Omdal under den uhøytidelige åpningen. Foto: Vidar Bakken

Se bildet større

INTENST: Det var glød i spillet og mange harde tak. Her er det Bjørn Arild som fører ballen. Foto: Vidar Bakken

Se bildet større

STADIG TRUSSEL: Jon og Glenn herjer med forsvaret. Foto: Vidar Bakken

ØRAKER: Gatelaget Øraker Gull, som siden skiftet navn til Stall Myra, har ikke tapt en kamp siden starten på 70-tallet. Den statistikken ville de holde da de møtte bæringene i Jarmyra Swamp Crusaders.

Harde tak

– Vi startet allerede på 70-tallet med gutter fra Ørakerveien og tilstøtende veier. Da het vi Øraker Gull. I området var det en gateserie som hadde like stor prestisje som å vinne med klubblaget til Ullern IF, sier lagkaptein Olav Heltne, som har tatt initiativet til samlingen av de gamle gutta.

– Det var harde tak her på Hullbergmyra, som var en hardstampet grusbane på den tiden. De verste gutta vi møtte var de fra Bjørnsletta og et lag i området som het Stålgutta. Det gikk hardt for seg her, men vi tapte aldri en kamp, sier Tobben som var med helt fra starten.

– Det skapte samhold, og vi har holdt kontakten. De yngste gutta ble best, for de fikk best kondis. De måtte alltid hente ballen når den forsvant langt inn i skogen, forteller Olav.

Aldri sett så mange talenter

I dagens kamp stilte spillere fra Øraker Gull og Stall Myra, som ble navnet ved stiftelsen i 1980. Fullt draktsett med spillernes navn på ryggen viste at gutta mente alvor. Sammen med spillerne fra Jarmyra Swamp Crusaders, stilte spillerne opp foran Per Ravn Omdal.

Se bildet større

STORFINT BESØK: Tidligere fotballpresident, Per Ravn Omdal, kastet glans over den uoffisielle åpningen av banen. Foto: Vidar Bakken

Omdal viste først til hvilken betydning nye og flere kunstgressbaner har for fotballen.

– Det er ikke lenge siden jeg var på Norway Cup og fikk se flere nye talenter, men aldri har jeg sett så mange talenter samlet på ett sted som her, sa Omdal.

Det ble humrende mottatt av spillerne.

Han pekte videre på hvor viktig det var å ha et fotballtilbud for alle aldersgrupper og sa at det nå var et prøveprosjekt i gang kalt Fotball fitness for de eldste.

– Lyn har testet dette hvor eldstemann er 84 år. Det kan kalles mest en slags gå-fotball med mye bøy og tøy. Det er noe å tenke på, smilte Omdal.

Deretter var det snorklipping sammen med initiativtaker Olav, før kampen ble satt i gang.

Akersposten fikk noen ord med Omdal, som fulgte hele kampen.

– Det er dette fotball handler om. Jeg synes det er veldig gøy at de finner sammen på denne måten. Gatefotball har vært en del av fotballkulturen i mange år. Det er en sunn rivalisering som skaper tilhørighet og identitet, sier Omdal, som selv spilte i aldersbestemte klasser i Skeid.

Ikke et defensivt gen

Kampen er i gang. Det er åpenbart ikke et defensivt gen i Ørakerlaget, som går rett i angrep på 7-erbanen. Bæringene kontrer og setter virkelig keeper Terje under stort press. Han står som en klippe og rydder unna, med oppmuntrende tilrop fra jentene på sidelinjen.

Så smeller det. Tanksenteren Glenn lader kanonen og bæringene skjønner hva som kommer og dekker for sikkerhets skyld edlere deler. Pang. Det står 1-0 til Stall Myra.

Spillet bølger frem og tilbake med stor intensitet. Et mislykket hælspark fra en Myra-spiller på midtbanen, åpner forsvaret til Myra som en låvedør. 1-1.

Gaute setter en knallhard markkryper ned i hjørnet, utagbar for keeper og dermed 2-1. Like etter lader Glenn kanonen igjen og nettet står som et storseil og 3-1.

Noen ville nok si at resultatet så langt ikke viser et riktig bilde av kampen. Bærumsgutta er frempå flere ganger, men Terje står i veien.

– Hva skulle vi gjort uten deg Terje, ropes det fra sidelinja.

Plutselig står det 4-1. Enten Olav eller Gaute scorer mens journalisten er litt uoppmerksom.

Se bildet større

DOMINERTE: Stall Myra dominerte etterhvert kampen fullstendig, men mest moro var det likevel. Ola fyrer av her. Foto: Vidar Bakken

– Pass på han 10’ern på vingen. Han er en gammel storscorer, roper en fra Myra.

– Gammel? kommer det fra omtalte.

Like etter står det 4-2 etter corner, som også blir pauseresultatet.

Det var på tide. Tobben mente han aldri hadde vært med på en så lang omgang.

Selvsikker

I pausen er det mye latter men også pep-talk som understreker alvoret i situasjonen.

– Nå må vi ikke bli arrogante og tro at dette går veien. Vi kjører på de første ti minuttene av andre omgangen og spikrer kampen, så kan vi slappe av og ha det moro, sier Gaute.

Jon blir gjort oppmerksom på at han ikke har scoret og lurer på om han skal gå målløs av banen.

– Har det skjedd at jeg har gått av banen uten å score, sier en selvsikker Jon.

Se bildet større

PAUSE: Med latter og pep-talk spikres taktikken. Foto: Vidar Bakken

Taktikken funker hundre prosent. Det blir total overkjørsel i andre omgang, hvor Stall Myra setter den ene etter den andre, selv om motstanderens keeper har flere feberredninger. Nå skal det sies at keeper har en lav sol midt i ansiktet. En av jentene kommer behjelpelig løpende med en cap.

Eldstemann og Jon scorer

Gaute setter 5-2 og Glenn 6-2. Tobben jogger rolig rundt og venter på å bli byttet inn.

– Det kjennes ut som jeg har vondt overalt.

Like etter kommer han inn og legger på til 7-1, hvor han deretter løper rundt og forteller alle at eldstemann på laget har scoret.

Det nærmer seg slutten av kampen og Jon ser ut til å måtte bite i seg selvskrytet. Plutselig oppstår det en situasjon foran mål, hvor ballen er fri. Jon pirker inn 8-2. Det var på tide.

Gult kort og utvisning

I andre enden har en del skudd gått til skogs. Noen mener med lite alvor, at kampen burde ha et tillegg på ti minutter med alle skogturer etter ball. Plutselig blir det idømt straffe til bortelaget. Reporteren har ikke fått klarlagt hvorfor, men straffen går i mål med sluttresultat 8-3.

Se bildet større

SPREKK I MUREN: Ikke helt kompakt i Stall Myras mur, men på dette tidspunkt var ledelsen så stor at utsatte kroppsdeler ikke nødvendigvis måtte ofres. Ballen strøk forøvrig stolpen. Foto: Vidar Bakken

Til kampen hører også et gult kort og senere en utvisning av en spiller fra Stall Myra. Dommeren har hele veien opptrådt svært myndig med stålkontroll på kampen. Hvem det var som ble utvist, kan være det samme. Alt var bare smil allikevel. Det viktigste er at laget fortsatt kan skryte av å være ubeseiret siden 1970. Hvem som siden vant banketten vites ikke. Takk for kampen.

LES OGSÅ: Fire biler i voldsom krasj på Bjørnsletta søndag

ANNONSE
Annonse