ANNONSE
Annonse

– Fy skamme dere!

GODT GJORT: Barna fra Skistua barnehage, her sammen med Ruskengeneral Jan Hauger, kan være stolte av innsatsen. Foto: Vidar Bakken

Barna i Norlandia Skistua barnehage er unisone i sin anklage mot de voksne, som til de grader har forurenset naturområdet deres.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 25.04.2018 kl 10:01

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

FROGNERSETEREN: Skistua barnehage har naturen som sin naturlige tumleplass og den er en viktig del av barnas hverdag. De besøkende etter Holmenkoll-lørdagen for noen uker siden, etterlot seg en søppeldynge av dimensjoner i skogen. Plast, ølbokser, flasker og annet ulikt søppel hadde okkupert skogbunnen, ispedd dessverre noen norske flagg.

Det er dårlig gjort

Akersposten fikk vite at barna i Skistua barnehage hadde gjort en kjempeinnsats for å samle inn søppel i nærområdet og det var noe Rusken-general Jan Hauger satte pris på. Det var de eldste barna fra avdeling Heggelia som hadde vært på oppdrag.

- Jeg er imponert over innsatsen og hvor bevisste barna er på det de har gjort, sier Hauger når Akersposten ankommer Heggelia.

I taket i barnehagen henger plast som barna har samlet inn.

FYYY: Jan Hauger og barna har all grunn til å si fy når voksne kaster fra seg plast i skogen. Noe av dette henger i taket på barnehagen. Foto: Vidar bakken

- Er det dere barna som har kastet dette ut i naturen og så bare samlet det inn igjen? spør Akerspostens utsendte.

- Neiii. Det er de voksne som har gjort det. Vi ville aldri gjøre det. Det er dårlig gjort. Fy skamme dere. Det er veldig stygt. Og så er det farlig for mange dyr, som kan dø av det. Plast er veldig farlig. De kan skjære seg på glass også. Det ødelegger skogen.

Svarene kommer fra alle kanter. Aldri livet om disse har kastet noe i naturen.

De ville plukke mer

Arne Gausereide Pettersen, pedagogisk leder på avdeling Heggelia kan fortelle om ivrige barn som i flere timer tok tak i saken.

- Dette er snakk om barnas daglige ute- og turområde. Naturen er vår lekeplass. Det er virkelig leit at voksne mennesker etterlater slike enorme mengder med søppel. Barna var så ivrige på å plukke søppel at vi måtte stoppe dem til slutt. De ville bare plukke mer. Vi fant også en etterlatt kjelke med karmer i skogen. Den kunne vi bruke til å fylle søppel i og trekke med oss, forteller Gausereide Pettersen.

Saken fortsetter under bildene

MED KJELKE: Barna fant kjelken i skogen og den kunne brukes til å frakte søppel. Her er det snakk om innsats. Foto: Privat

Nå har innsamlingen blitt en del av barnehagens prosjekt om å ta vare på naturen, hvor blant annet nedbrytning i naturen er en del av dette. Nå skal barna få høre om og snakke om hvorfor plasten ikke blir borte så fort og sammenheng mellom nedbrytning og påvirkning av jord, insekter, dyre- og planteliv.

Ingen blir ansvarliggjort

De mange posene med søppel som barna kan vise frem før avhenting, vitner om barnas innsats.

- Det er fantastisk at barna har slike holdninger, som jeg håper de tar med seg videre i livet. På den annen side er det trist at så mange er med og river ned holdningsarbeidet i løpet av en helg, uten at noen blir ansvarliggjort. Det må bli slutt på at billass med paller, ølkasser, mat, griller og store mengder annet utstyr blir fraktet inn i dette området med oppføring av store teltleire, uten noen form for kontroll.

- Nå håper jeg arrangøren har lært noe av dette. Dette er et fyllekalas som ingen er tjent med. Nå må dette bli organisert på en helt annen måte. Det kan være en løsning at noen plasser kan leies og at leietakerne blir ansvarliggjort med hensyn til opprydding. Dette skal jo være en idrettsfest, ikke minst for barna, og ikke en fyllefest for voksne med dårlige holdninger, sier Hauger.

Så gjaller Heia Rusken utover barnehageområdet og Ruskengeneralen kan i hvert fall ha håp om at denne generasjonen bærer med seg gode holdninger. I disse dager er tusenvis av barn fra skoler og barnehager i ferd med å rydde opp i nærområdet sitt i forbindelse med Vårrusken 2018.

Les mer om Vårrusken og andre aksjoner på Ruskens nettside.

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse