ANNONSE
Annonse

Frognerseteren utvider etter 126 år

Restaurantsjef Walter Kieliger viser at det alltid har vært inngang til rommet.

«Hvorfor er det et rom her, som vi ikke har tilgang til?» lurte Walter Kieliger på. Nå er to nyoppussede kjellerrom klare til bruk på Frognerseteren!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 24.05.2017 kl 09:30

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

FROGNERSETEREN: Det er mer enn 10 år siden sjefen for Frognerseteren Restaurant stilte spørsmålet første gang. Rommet han lurte på, ligger under inngangspartiet og det som tidligere var svalgangene i første etasje på den flotte restauranten. På det gamle bildet av restauranten kan man se hvordan svalgangene så ut før ombyggingen, der svalgangene ble gjort om til innendørsrom.

HELT NYTT: I mange år har Kieliger lurt på hva som var i dette rommet. Nå er det pigget ut og åpnet opp.

I etasjen under ligger det et langt, smalt rom, som Kieliger altså lenge har lurt på hva var. Rommet var sperret av fra begge sider, og til slutt ble nysgjerrighet så stor at de tok seg inn i rommet.

– Hva fant dere?

– Mest stein og fjell, sier Kieliger. Det var altså ikke mye til rom, og dermed måtte litt av en piggejobb til for å få laget et rom ut av det.

Til høyre for dette rommet, sett forfra, har det hele tiden vært et lokale, som har hatt egen inngang, som man også kan se på det gamle bildet. Så lenge Kieliger kan huske, som har vært ved restauranten siden 2004, har ikke dette rommet vært brukt til noe særlig nyttig, men nå er det ryddet, pusset opp, det har fått sitt eget toalett, og ny er satt inn. Denne har fått vinduer, og dermed har hele rommet blitt langt triveligere og lysere. Rommet ligger for øvrig rett under Skjenkestua.

Ølsmaking og kjelkeutleie?

Sammen med det helt nye rommet som er pigget ut, har Walter Kieliger nå skapt en ny dimensjon til den ærverdige, 126 år gamle institusjonen. Nylig fikk han tillatelse til å både servere og skjenke også her nede, og den driftige sveitseren ser for seg at det nygamle lokale kan brukes til mangt.

Ryddet og rehabilitert: Rett under Skjenkestua er et nytt lokale klart til bruk på Frognerseteren, med egen inngang og trapp opp til første etasje. Foto: Fredrik Eckhoff

– Her kan vi ha ulike arrangementer. Det kan brukes til selskaper, møter, vinsmaking, ølsmaking…, sier han og forteller at han har helt spesielle planer for vintermånedene.

– På vinterstid skal vi ha kjelkeutleie her! sier han og poserer velvillig på en kjelke. Sånn sett veldig praktisk at det kom 40 centimeter snø midt i mai, men han må nok vente noen måneder til noen kommer og leier den første kjelken.

– Her er det jo rett ut til Korketrekker’n, sier Kieliger og peker ut gjennom den nye døren, som viser en utsikt utover Oslo. Ikke alle som kan skryte av å se halve hovedstaden fra kjelleren!

Frognerseteren Restaurant er kjent for sine mange tradisjonsrike rom, med kjente navn som Peisestua, Skjenkestua, Kvisten og Styrerommet.

– Hva kaller dere den nye kjelleren?

– Vi har egentlig kalt den for Galleriet mens vi har holdt på, men vi vet ikke om det blir det. Kanskje, sier han. Til å være et kjellerlokale, er det imponerende fint lys i rommet, når dagslyset kommer inn fra både døren i sør og vinduene i øst.

Ukjent historie

– Hva vet du om akkurat dette rommet fra eldre tider? Hva har det vært brukt ti?

Restaurantsjef Walter Kieliger viser at det alltid har vært inngang til rommet.

– Det vet vi ikke så mye om egentlig, sier han. – Men vi ser jo på bildene at det har hatt en egen inngang, og det står jo en fin benk her på utsiden, sier han og peker på bildet som er tatt før den store påbyggingen på vestsiden av bygget i 1909. Der ser vi også at døren står åpen.

Så hvis noen kjenner historien til dette spesielle kjellerlokalet, vil Kieliger gjerne vite mer!

For restaurantsjefen har det vært viktig å sette i stand de to rommene i en stand som matcher det tradisjonsrike bygget, som altså er helt fra 1891. Han viser for eksempel lokkene til lufteventilene, som ved nøyere ettersyn viser seg å være splitter nye. Hadde man ikke blitt fortalt det, kunne de gått for å ha vært med fra starten.

Han tegner og forteller om møbler som er på vei inn. Her skal ingenting være moderne eller lettvindt. Alt skal passe inn, nye møbler skal passe. Det skal være solid, nasjonalromantisk og matche dragestilen.

Flere rom?

– Hva er neste prosjekt? Er det mer som kan utvikles etter 126 år?

– Å ja! sier han og forteller at det ligger et større rom i den andre enden av kjelleren, altså på sørvestsiden. Det er Kieliegers neste oppussingsprosjekt. Hva det skal bli, gjenstår å se.

Kieliger avslører hva han har tenkt til å bruke dette lokalet til om vinteren.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse