– Frivillighet er først og fremst handling

FJORD OG REKER: De som nyter lunsj på bøljan blå er fra venstre Anne-Wenche Ore, Christina Wang-Norderud, Ingrid Nyhus, Per Samson og Else Camilla Samson. Foto: Vidar Bakken

Når Ingrid Nyhus fremsnakker frivillighet, så blir det ikke bare med snakket. Hun tar roret i egne hender og inviterer til båttur.

Tekst:

Publisert:

Akersposten
Akersposten Media

OSLOFJORDEN: Til Vestre Aker Frivillighetssentral kom det en invitasjon til båttur for fire stykker. Det var bare å melde seg på. Invitasjonen var signert Ingrid Nyhus (H), leder av Vestre Aker barn-, ungdom- og kulturkomite.

Solid mannskap

Torsdag formiddag står fire unge seniorer klare på Aker brygge, etter å ha blitt fraktet ned med frivilligbussen. Vertinnen Ingrid Nyhus er hjertelig til stede, sammen med ektemann Christer, som er dagens kaptein. Mannskapet er Anne-Wenche Ore, Christina Wang-Norderud, Per Samson og Else Camilla Samson.

Det viste seg raskt at alle hadde en relasjon til Akersposten. Som tidligere leder av Vinderen historielag, har Ore flere ganger vært innom avisen. Arkitektsønnen til Wang-Norderud har hatt flere besøk i Akersposten spalter. Det har da også Per Samson. Setter du bakeri bak Samson, så er det selvforklarende.

Betydning av frivillighet

Med knapt en krusning på sjøen, kan mannskapet ta det helt med ro da Feelgood på 43 fot pløyer ut i Oslofjorden. "Fantastisk." "Så deilig." "For en opplevelse!" Kommentarene reflekterer følelsene ved å befinne seg på sjøen denne supervarme sommerdagen. Når rekene kommmer på bordet, er stemningen satt, mens Akershus festning, operaen og Sørenga glir forbi.

Ingrid Nyhus har i likhet med de andre i bydelsutvalget vært opptatt av betydningen av frivillighet i bydelen; hvor viktig frivillig innsats er i en bydel med stram økonomi.

– Hva kan vi politikere hjelpe til med i en bydel som ikke kan bidra med mye penger? Vi kan fremsnakke frivillighet og samtidig gjøre noe selv. Å invitere til en tur på sjøen når man har anledning, er bare ett eksempel på frivillighet. Har du en bil, kan du invitere til en hyggelig tur. Å holde noen i hånden er et annet eksempel på frivillighet, sier Nyhus.

Se bildet større

LATTEREN SITTER LØST: En praktfull gjeng i en praktfull båt. Bakerst sitter ektemann og skipperen, Christer. Foto: Vidar Bakken

Ingen tvang

Gjestene støtter henne varmt. De berømmer også den innsatsen som blir gjort av frivillighetssentralen i bydelen og ikke minst Vinderen seniorsenter. Ore kan fortelle at hun har bidratt med å lese høyt for blinde og svaksynte.

– Det er viktig at frivillig innsats ikke skal føles som tvang. Man trenger ikke nødvendigvis å låse seg til bestemte dager eller tider. For noen kan én gang i året være nok. Det viktigste er å være med å bryte opp hverdagen og skape hygge for noen andre, sier Nyhus.

Nyhus kan vise til at det legges ned et enormt arbeid av frivillige på et utall fronter, om det er gjennom idretten, skolen, speideren, Røde Kors, sanitetsforeninger, velforeninger, historielag eller den viktige personlige kontakten ved å hjelpe en nabo eller besøke noen på et sykehjem.

– Det viktigste er at du føler glede gjennom å gjøre en innsats for andre, sier Nyhus.

Akersposten vil strengt fortrolig røpe at Nyhus selv ikke er en novise når det gjelder frivillig innsats.

Isbjørn og hvaler

Hovedøya, Bleikøya og Lindøya med sine feriehus omgir oss, mens historier og latter sitter løst. Nyhus forteller at båten og familien med to barn på fire og seks år, har seilt hele veien til Nordøstlandet på Svalbard, hvor de så seilte i flere uker. Historier om isbjørn og hvaler og fantastisk natur fenger hos gjestene og snart er bildeboken fra ferien på bordet.

Se bildet større

FRA SVALBARD: Ingrid Nyhus fortellinger fra Svalbardturen vakte stor interesse. Foto: Vidar Bakken

Kosen som teller

Langsomt siger båten fremover, mens fokka prøver å fange det som er av flau vind. Ingen har det travelt når det er kosen som teller. Skal vi likevel nå land før kvelden, må Christer ta oss inn med motor. Ingrid og Christer får den takken og rosen de fortjener når vi når land. Aldri har vel slutten på vår gamle skolestil hatt en mer relevant betydning: Og alle var fornøyde med turen.

Bydel Vestre Aker har to frivillighetssentraler, Vestre Aker Frivillighetssentral og Hovstua. De kan du lese om her.

FLERE SAKER PÅ AKERSPOSTEN.NO:

Her kommer nye Huseby

Høyblokker langs Mærradalen

7-Elevens dager på Røa er talte

– Røatunnel har hovedprioritet

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse