– Fikk beskjed om at jeg ikke var synlig

Arne Harald Foss (t.v) har fått seg refleksvest. Han skal ikke være usynlig neste gang han løper langs veien! Her sammen med butikksjef hos Interoptik Røa, Aleksander Johansen, som delte ut reflekser på refleksdagen torsdag. Foto: Fredrik Eckhoff

Da styreren på Røa Seniorsenter nylig var ute og løp langs veien i høstmørket, fikk han klar beskjed.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.10.2016 kl 15:10

Akersposten
Akersposten Media

RØA/MAJORSTUEN: En ny undersøkelse utført av Kantar TNS på oppdrag fra Trygg Trafikk og Sparebank1, viser at bare 26 prosent av den norske befolkningen sier at de alltid bruker refleks. Derimot svarer hele 83 prosent at dersom flere voksne bruker refleks, vil dette øke refleksbruken blant barn og ungdom.

– Her er det altså et stort sprik mellom ord og handling. Refleks er et av de aller enkleste, rimeligste og mest effektive tiltak vi som fotgjengere kan gjøre for å bli sett i trafikken. At bare tre av ti voksne bruker refleks, er derfor for dårlig, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen.

Mange steder rundt i byen markeres refleksdagen torsdag, blant annet med et stort arrangement i regi av Trygg Trafikk ved Majorstukrysset. På Røa Senter treffer vi på blide refleksutdelere fra Interoptik, som i løpet av dagen skal dele ut 1200 reflekser til Røas befolkning, ifølge butikksjef Aleksander Johansen.

Foss fikk "kjeft" av bilist

Når vi prater med ham, kommer styrer for Røa seniorsenter, Arne Harald Foss forbi, og han kan fortelle at han fikk en liten oppvekker bare for noen dager siden.

– Jeg var ute og løp, da jeg fikk beskjed fra en bilist om at jeg var usynlig, sier han til Akersposten. Så det var siste gang Foss løp langs veien uten refleks. For sikkerhets skyld gikk han fra Interoptiks stand med både refleksvest og refleks til å ha på armen.

Butikksjef Johansen mener at de som til daglig jobber med folks syn, har et spesielt ansvar for å minne om bruk av refleks.

– Vi vet også at de som har svekket syn, ser enda dårligere i mørket, sier han.

Synlig 100 meter tidligere!

Trygg Trafikk opplyser at uten refleks er du først synlig på 25-30 meters avstand. Bruker du refleks, er du synlig på 140 meters hold. Det er en livsviktig forskjell, og Trygg Trafikk oppfordrer derfor voksne til å gå foran som gode rollemodeller.

– Noe av det verste som kan skje for et barn, er at foreldrene utsettes for en ulykke. Vi oppfordrer derfor foreldrene til å bruke fem minutter og feste refleks i alt av yttertøy både for egen og barnas skyld, sier Årøen i Trygg Trafikk.

Hun understreker at det er store kvalitetsforskjeller på de ulike refleksene som er på markedet og ber derfor folk være bevisste på hva slags reflekser de fester på klærne.

– Refleks er ferskvare. En slitt og ripete refleks har dårlig reflekseffekt og kan gi deg falsk trygghet. Styr unna reflekser som er typisk gratis reklame artikler og lignende. Sjansen for at de ikke fyller kravene, er store. Kjøp kun reflekser og refleksvester som er CE-merket. Da vet du at produktet møter kravene, sier hun.

Flere nyheter på Akersposten.no:

Ikke et sete ledig da nye Røa torg ble presentert

Tok smuglere i "Scarfaces" nettverk på Ris

Bydelen krever 10 prosent av utbyggere

– Jeg drømmer om å lage ungdomsklubb på Røa

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Tilbake til forsiden på Akersposten.no

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse