– Er ikke dette ulovlig da?

TO AV TRÆRNE: Med en diameter på mer enn 70 og 90 cm, hadde nok disse trærne en omkrets godt over to meter. Foto: Vidar Bakken

Kan du felle trær som er langt over 90 centimeter i omkrets uten tillatelse?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.04.2018 kl 18:56

Akersposten
Akersposten Media

HUSEBY: En av våre lesere reagerte på at det i Persbråtan var felt flere store og mellomstore trær. Noen av stubbene som sto igjen hadde diameter på 70-90 centimeter. Da er det snakk om trær med omkrets på langt over to meter.

– Er ikke dette ulovlig da, spør leseren.

Saftige bøter

Er det ikke slik at hvis du fjerner trær med en omkrets på over 90 cm, en meter over bakken, uten å søke tillatelse hos Plan- og bygningsetaten, så kan det vanke saftige bøter og/eller krav om gjenplanting? Jo, det er riktig. Men denne vernebestemmelsen er bare knyttet til de områdene som er regulert under Småhusplanen (S-4220), som er en regulering som omfatter cirka 29 000 eiendommer, hovedsakelig i ytre by.

Les også: Utbygger felte 100 år gammel tre i Lilleakerveien – ante ikke at det var ulovlig

Bestemmelsen ble vedtatt etter at såkalte eplehageutbyggere i stor skala hugget ned trær, før en reguleringssak ble sendt inn til behandling i Plan- og bygningsetaten. Dermed slapp de unna det lovpålagte hensynet å bevare større trær på en tomt. Det ville kunne hindre maks utvikling av tomten. Akersposten hadde i mange år flere saker om dette temaet, før bestemmelsen ble tatt inn i småhusplanen.

Ingen avslagshjemmel

Hva så med Persbråtan med sine lavblokker? Den ligger jo på Røa, altså i ytre by. Men nei, Persbråtan er omfattet av en annen regulering, S-2864, som ikke har særskilte bestemmelser for vern av trær. Er det da fritt fram for sameier og borettslag å avgjøre trærnes skjebne? Vi spurte Plan- og bygningsetaten.

Saken fortsetter under bildet

Se bildet større

TOMT: Trærne langs veien i Persbråtan er fjernet. Foto: Vidar Bakken

– Det er kun et fåtall av reguleringsplanene som har forbud mot å hugge trær. De som har det er relativt nye planer som småhusplanen og reguleringsplanen for Nordstrandskråningen. Andre planer som S-2864 har ikke dette vernet, og det er derfor vanskelig for Plan- og bygningsetaten å nekte felling av trær etter denne planen. Kommuneplanens § 7.6 om naturmiljø har en retningslinje om bevaring av trær, men det er kun en retningslinje som sier at større trær skal søkes bevart. Dette er i seg selv ikke en avslagshjemmel, sier Per-Arne Horne, avdelingsdirektør for byggeprosjekter i Plan- og bygningsetaten.

Vokst ut av alle proporsjoner

§7.6 har for øvrig klare bestemmelser om bevaring når det gjelder områder med registrerte naturverdier, men svaret fra etaten betyr at beboerne i Persbråtan er i sin fulle rett til gjøre hva de vil med sine trær.

En beboer i Persbråtan forteller at de tre store trærne som sto i klynge, ble vedtatt tatt på grunn av at de hadde vokst ut av alle proporsjoner og med sin nærhet til bygg gjorde utvendige skader på nyoppusset fasade. Kirsebærtrærne langs Persbråtan, mellom fortau og fasade, hadde også blitt betydelig høyere og mer omfangsrike enn beregnet, tross arbeid med å holde dem nede.

Les også:

Her er planene for Smestadkvartalet

– Jeg kaller meg Slemdals fashionista

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse