Er det mulig å håndheve et dieselforbud?

MINDRE RUSH OG MINDRE DIESEL?: Som de fleste vet er det forbud mot dieselbiler mellom klokken 06.00 og 22.00, førstkommende tirsdag og onsdag. Foto: Vidar Bakken

Når et slikt forbud blir iverksatt, er nok noen i stand til å komme med kreative måter å unngå forbudet på. Hvordan skal det unngås?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2017 kl 17:06

Akersposten
Akersposten Media

OSLO: Akersposten lurer på hvordan dieselforbudet kan håndheves. I forbindelse med at Akersposten tidligere mandag hadde en sak om dieselforbudet, fikk vi et spørsmål på vår facebook-side fra en leser: Vet vi om politi og vegvesen vil håndheve dieselforbudet de neste dagene?

Les også: - Reis før eller etter rushtiden

Det er nok mange som spør i disse dager om hvordan forbudet skal håndheves og i hvilken grad det blir håndhevet. På Oslo kommunes nettside står det at det er politiet og Statens vegvesen som skal håndheve forbudet og eventuelt gi et forelegg på 1500 kroner. Spørsmål rundt dette har vi sendt kommunikasjonssjef i Bymiljøetaten, Alise Davidsen:

– Politiet har tidligere sagt at de ikke vil sette inn ekstra ressurser for å håndheve forbudet mot dieselbiler og har i tillegg pekt på at det er vanskelig å identifisere en dieselbil fremfor en bensindrevet bil. Politiet har tidligere eksplisitt sagt at de ikke vet hvordan de skal håndheve forbudet. Statens vegvesen har ansvaret for statlige veier gjennom Oslo, hvor dieselforbudet ikke gjelder.

– På denne bakgrunn, hvordan skal dieselforbudet håndheves på de kommunale veiene?

Svar: – Politiet og Statens vegvesen har myndighet til å håndheve forbudet, også på de kommunale veiene.

– Kan dieselbiler bli stoppet på for eksempel Ring 3 for kontroll og spørsmål om hvor de er på vei?

Svar: – I og med at Ring 3 ikke er omfattet av forbudet, antar jeg at det ikke vil bli kontroller der.

– Besøkende fra andre deler av landet som ikke er oppmerksom på dieselforbudet, må de sette fra seg bilen, og får de forelegg?

Svar: – Når det gjelder besøkende fra andre land, er de også omfattet av forbudet, men kontrollinstansene vil bruke skjønn. Dersom man blir stoppet i kontroll med dieselbil, får man 1500 kroner i gebyr, men man må ikke sette fra seg bilen.

– Hvis noen vil forsøke å lure systemet: Oslo kommune opplyser at transport til og fra Oslo S, Vippetangen og Hjortneskaia vil være mulig. Hvis man skulle bli stoppet på kommunal vei, kan man da si at man for eksempel er på vei til Oslo S eller Hjortneskaia og dermed unngå forelegg?

Svar: – Et av unntakene i forskriften er kjøring til og fra fergetransport. Unntaket er ment å gjelde de som skal ha med bilen på fergen, samt de som har parkert bilen på parkeringsplass ved fergeleie før forbudet inntrådte. Man må kunne dokumentere dette ved kontroll.

Se Oslo kommunes informasjonsside om dieselforbudet her

Her står det også om unntak fra dieselforbudet, blant annet: "Kjørebehov kan dokumenteres ved hjelp av f. eks en oppdragsbekreftelse fra arbeidsgiver/oppdragsgiver, fraktseddel, avtale eller lignende." Det åpner jo for en del "snille" arbeidsgivere og enkeltmannsforetak som gir seg selv dokumentasjon. Dette kan vel også bli vanskelig å vurdere for dem som skal håndheve forbudet.

Les også:

Stort møte om Smestadfortetting i dag, 16. januar

Dieselforbudet: - Reis før eller etter rushtiden

Oslo vest skal ta imot flest flyktninger

Lokkemann ved Grindbakken skole

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse