En utrolig kafé feirer 10 år

Fra v: Håkon Østby, Unn Gude, Terje Lund, Anne Grethe Myhrer og Vigdis Thuseth. Foto: Fredrik Eckhoff

Pasientkafeen på Radiumhospitalet har vært der i 10 år. Det oppsiktsvekkende med kafeen er at alt er gratis – både for kundene og for sykehuset.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.02.2017 kl 15:44

Akersposten
Akersposten Media

ULLERN: – Da dette bygget sto ferdig i 2006, så vi at vi manglet et oppholdssted for pasienter og pårørende. Vi hadde en sone å sitte i, men det var et stort og sterilt bygg. Det manglet noe, sier Unn Gude, administrasjonsrådgiver i klinikkstaben ved Radiumhospitalet. Vi er på besøk i J-bygget, eller stråleterapibygget, der Pasientkafeen akkurat har rundet sine 10 første år.

Det spesielle med Pasientkafeen er at den er drevet på frivillig basis gjennom noe som kalles Sirius-prosjektet, og det er medlemmer av Odd Fellow-ordenen som gjør arbeidet. Mat og drikke er gratis, og det er Odd Fellow som betaler gildet.

– Pårørende og pasienter får tilbud om å gå og forsyne seg av smørbrød og snitter, vafler og kaffe og te, kaldt vann og saft, sier Håkon Østby i Odd Fellow. Han har vært med i alle disse 10 årene, og det er han om organiserer det hele.

Pasientkafeen ble startet i 2007, etter at tilsvarende prosjekter hadde vist seg vellykket ved flere andre sykehus rundt i landet. Først ut var Haukeland sykehus i Bergen, der det var pasientkafé allerede i 1984. Siden sykehuset i Rogaland og i Kristiansand, Gjøvik, Ålesund og Tromsø kommet etter.

Stadig større behov

– Hvorfor er dette tilbudet så viktig, Gude?

– Mange pasienter og pårørende har lang reisevei, og de kommer fra hele østlandsområdet. Noen har to behandlinger hver dag, og da blir de sittende her en stund. Det har de siste 10-15 årene vært store endringer i måten sykehuset drives på. Vi ønsker nå at flest mulig pasienter skal bo hjemme, istedenfor at de ligger her på sengepost. Dermed øker antall pasienter som har nytte av Pasientkafeen, sier hun.

– Vi setter veldig stor pris på dette tilbudet. At noen gjør noe sånt på frivillig basis, er flott, sier Gude.

I dag er det 37 losjer i Odd Fellow-ordenen på østlandet som er med og driver Pasientkafeen på Radiumhospitalet. Matbudsjettet er på mer enn 100.000 kroner i året, ifølge Østby.

– Er det enkelt å få folk til å stille?

– Det er heldigvis det. Å stå her og jobbe fra klokken 8 til 14, det er litt slitsomt, men det har noe med det at når du gir litt av deg selv, føler du at du får så mye tilbake fra pasientene, takknemlighet og smil, sier Østby til Akersposten.no.

– Men man må jo være litt interessert i å stille opp. Når vi har såpass mange å spille på, rundt 1500, har det ikke vært vanskelig å få folk med, sier han. Selv trappet han ned i arbeidslivet for omtrent 10 år siden.

– Jeg følte jeg måtte trappe opp i et annet miljø. Det var litt tilfeldig at det ble dette. Jeg har vært med fra dag én, sier Østby.

Pasientkafeen er åpen fra klokken 9 til 14.

– Så setter vi gjerne igjen kaffe og litt smørbrød, så tilbudet varer gjerne litt lenger enn til klokken 14, sier Østby, som selv trappet ned i arbeidslivet for og følte jeg måtte trappe opp i et annet miljø. Litt tilfeldig at det ble dette. Har vært med fra dag én.
.
– Det er viktig at det kommer frem at det er ikke bare maten det er snakk om her. Det er også viktig for pasienter og pårørende å møte folk som stiller her på fritiden, som ikke har noe med sykdommen å gjøre, folk fra den «vanlige verden», sier Unn Gude.

– Givende

Når Akersposten er på besøk, står Vigdis Thuseth, Anne Grethe Myhrer og Terje Lund på kjøkkenet og lager til smørbrød og vafler til den store gullmedaljen.

– Det er veldig givende å være med på dette. Pasientene er så takknemlige, vi får mange tilbakemeldinger, og det gjør det enda enklere å gjøre jobben, sier Anne Grethe Myhrer, som har vært med alle 10 årene.

Les også:
Rottene har inntatt Radiumhospitalet

Hun er Årets Medmenneske


Tre til 16 etasjer på "nye" Montebello


Stor oppslutning rundt "Stopp raseringen av Smestad"

Lena fra Holmenkollen er tidenes største norske gullvinner

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse