– En må ikke tro at en er noe

– Er hersketeknikkene de samme overfor gamle mennesker? Utsettes vi for aldersdiskriminering? sier Berit Ås til Akersposten. Onsdag 28. september klokken 12 blir hun å høre i Ullern kultursenter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.09.2016 kl 09:20

Akersposten
Akersposten Media

LILLEAKER: – Er det de samme hersketeknikkene for menn, som vi kvinner opplever? fortsetter Berit Ås (88) og legger til at hun også vil snakke om hvordan hersketeknikkene oppsto. Spørsmålene er mange, men så er det også en god del som på ulike måter opplever å bli trykket ned.

– En må ikke tro at en er noe.

Hun er sosialpsykolog og var professor ved Universitetet i Oslo, men er kanskje mer kjent for sin politiske virksomhet i Sosialistisk Venstreparti. Hun var den første kvinnelige partilederen i Norge. Hun er også en av initiativtakerne til Kvinneuniversitetet, som kom i drift i 1985.

Fem hersketeknikker

De fem hersketeknikkene er usynliggjøring, latterliggjøring, tilbakeholdelse av informasjon, fordømmelse uansett hva du gjør og påføring av skyld og skam.

– Dette er ulike metoder vi mennesker bruker for å herske over andre mennesker. Det er aldeles forferdelig, sier Berit Ås. Det er Ingjald Nissen, som opprinnelig utarbeidet de fem hersketeknikkene. Berit Ås videreutviklet disse tankene og fikk gjort dem offentlig kjent og omtales gjerne som hersketeknikkenes mor.

Prøvd selv

Berit Ås har markert seg – og markerer seg fortsatt – sterkt i samfunnsdebatten. Derfor har også hun selv fått føle på kroppen hvordan hersketeknikkene påfører oss mennesker smerter.

– Undertrykkelse virker alltid inn på oss og kroppsspråk virker ofte sterkere enn ord, sier Berit Ås og avslutter med spørsmålet om dette har sammenheng med utøvelse av vold? Spørsmålet må stilles om vold og smertepåføring ligger i biologien.

Visesang

– Bli med og syng!

Visesangerne Olaf Kran og Trond Romstad fikk forsamlingen med seg i både «Sommervindvalsen» og «Mari du bedårer» da den faste fredagskonserten gikk av stabelen i cafeen til Ullern kultursenter.

Det var et vidt program de to hadde å by på – alt fra franske toner til Elvis-rytmer – via gode, gamle norske viser.

– Neste fredag blir det dikt med skuespiller Jannik Bonnevie, sa kulturleder Carina Dybdahl, som opplyste om at det derfor er en liten endring i det oppsatte programmet.

Flere nyheter på Akersposten.no:
Portugisisk glød på Ullern kultursenter

Inntaksområdet blir endret for fem skoler i vest

Flere overfall og voldtekt i området

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse