En fiskelegende melder overgang

De er godt kjent på Røa, snart åpner de butikk inne på Vinderen Senter: Stian Jakobsen (t.v) og Joakim Abildgaard Grønseth. Kaare Øyen er tredjemann, han var bortreist da bildet ble tatt. Foto: Fredrik Eckhoff

Da Stian Jakobsen ga seg som sjef for fiskeavdelingen på Meny på Røa i desember i fjor, ble mange Røa-folk rett og slett litt lei seg. Nå har han funnet ut hvor han skal fortsette eventyret.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.05.2017 kl 18:15

Akersposten
Akersposten Media

RØA/VINDEREN: På Røa har Stian Jakobsen bygd seg opp til å bli en legende innen fisk, til tross for at han stadig er en ganske ung mann på 43 år. Det er nemlig hele 22 år siden han, sammen med sin far, overtok Røa Fisk og Vilt, som senere ble en egen fiskebutikk i Meny-butikken, drevet som et eget AS. I desember ga han seg der.

– Hvorfor sluttet du?

– Jeg hadde tenkt på å gå egne veier allerede i fem-seks år, men hadde ikke våget å gjøre det. Mine tanker om konsept og jobbmegnde i forhold til alder, var ikke som Meny ønsket det, sier Jakobsen, som har vært vant til å jobbe mye i mange år. Nå ønsker han å legge inn den store innsatsen i et konsept som han styrer helt selv.

I løpet av mer enn 20 år på Røa har Jakobsen bygd seg opp et godt navn, og kundene visste at man fikk kvalitet, og man kunne få gode råd og tips hvis man ønsket det. Hva blir så den store forskjellen når Jakobsen, sammen med to kompanjonger, Joakim Abildgaard Grønseth og Kaare Øyen, starter butikk på Vinderen Senter?

– Vi skal bygge videre på vårt gode rykte og sterke merkevare. Nå skal vi styre konseptet helt selv, sier Jakobsen. – Det betyr at vi ikke skal fylle opp disken med oppdrettsfisk. Vi skal egentlig bare ha villfanget fisk.

– Hvorfor?

– For det første er det på grunn av dyrevelferden. Det føles mer riktig å spise og selge fisk som har funnet sine egne stier i havet. Jeg tenker kanskje ikke smaken er den helt store forskjellen, men det blir en helt annen tanke når man spiser det, sier han.

Sesongutvalg

– Vi kommer til å følge den nordnorske kystkulturen, sier Joakim Abildgaard Grønseth, som selv har jobbet i syv år sammen med Jakobsen på Røa.

– Vi skal ikke konkurrere med salget av laks på Rema, selv om vi naturligvis kommer til å selge laks. Men vi skal fokusere mer på norsk, hvit fisk som er villfanget. Og råvarer fra disse produktene. Det kommer til å bli veldig sesongbetont. Når det er skreisesong, skal vi ha mye skrei. Når det er makrellsesong, skal vi ha mye makrell…, sier Jakobsen.

– Og hyse og sei rett fra fiskemottaket i Nord-Norge, sier Abildgaard Grønseth, som er vokst opp like borte i veien på Vinderen. Jakobsen, derimot, bodde sine første år nettopp i Nordland, like ved Nord-Norges største fiskemottak i Myre. Han forteller at han håper å inngå avtaler med fiskemottak, som vil sikre de beste råvarer levert rett til butikken på Vinderen.

Delikatesser klar til å nytes

De entusiastiske fiskegründerne har også store planer om å servere de lekreste godbiter, ferdig til spising, rett fra disken. De ser for seg stoler og bord på utsiden av senteret og muligheten for å nyte… Hva?

– Vår egen fish n’ chips for eksempel. Også skal vi lage en veldig god fiskesuppe. Det skal bli en legendarisk fiskesuppe! sier Jakobsen.

Et lite tips til slutt

Servicen og de gode tipsene er varemerket Jakobsen og hans medarbeidere alltid har vært kjent for på Røa. Dette skal de bygge videre på, sier de. Og da benytter Akersposten sjansen til å be om et lite fisketips på stående fot.

– Akkurat nå er det kjempegodt hvalkjøtt, sier Jacobsen. – Og den kan du kjøpe flere steder, for eksempel på Meny. Det er høy kvalitet på hvalkjøttet.

– Hva gjør du med hvalkjøttet?

– Det kan du grille som en biff. Selv velger jeg å spise den nesten rå, men det velger man selv. Det er bare å pepre den og legge den på grillen, et minutt eller to på hver side.

– Og så kan du la den hvile i lunken soyasaus i fem minutter etterpå. Det blir veldig godt, skyter Abildgaard Grønseth inn.

– Hva med tilbehør? Saus?

– Bruk hvit asparges, karamellisert løk, grill purre. Og så kan du ha bare litt lettrømme med sitron og gressløk til, eller en peppersaus, sier han.

Til høsten

De har altså ikke glemt sine kunster, de to som Røa-folk kjenner så godt fra fiskedisken på Meny. Men det er en liten stund til de er å finne bak en disk igjen. Butikken er nemlig ikke helt klar ennå.

– Det blir antakelig åpning i september, sier Jakobsen. – Vi håper jo at vi får se mange av våre gamle kunder fra Røa også.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse