ANNONSE
Annonse

Drømte om mote – nå lager hun bilder med veven

Tekstilkunstner Ingunn Skogholt fra Ekely i Bydel Ullern, skal ha sommerutstilling i Seljord, nærmere bestemt på Eva Bull Holtes Museum i Åmotsdal. Foto: Bjørg Duve

Tekstilkunstner Ingunn Skogholt fra Ekely på Hoff har for tiden sommerutstilling i Seljord – nærmere bestemt på Eva Bull Holtes Museum i Åmotsdal. Vevnadene hennes er som en musikalsk bevegelse.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 09.07.2017 kl 11:23

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

EKELY: Ingunn Skogholt er årets gjesteutstiller. Hun er, i likhet med Eva Bull Holte, sterkt opptatt av naturen. Foreldrene var brukere av naturen. Det er også datteren. Men Ingunn Skogholt lager ikke tradisjonelle naturbilder. Motivene er abstrakte. Teknikken er i hovedsak basert på tradisjonell billedvev og utført i gobelinteknikk.

– For meg er tekstilene en personlig fortelling – et uttrykk for følelser, sier Ingunn Skogholt til Akersposten. Hun er opptatt av å skape en stemning og en bevegelse i bildet. Musikk, som rommer alt dette, betyr mye for henne.

Utstillingen åpnet lørdag 24. juni og varer til midten av august.

Farger

Årets gjesteutstiller har et intenst forhold til farger. Det har hun hatt helt fra tidlig barndom.

– Jeg og min mor var mye ute og malte.

– Hvorfor valgte du tekstilkunst?

– Jeg har alltid vært tiltrukket av stoffer og mønstre, sier Skogholt. I sin ungdom ville hun bli motedesigner.

Det begynte med at hun vevde skjerf og sydde klær og at hun fikk en bok om Hannah Ryggen og hennes banebrytende arbeider. 17 år gammel kom Skogholt inn på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. Allerede i studietiden fikk hun en designpris for noe hun laget for Solberg Spinderi.

Etter utdanningen bodde hun noen måneder i Paris – en by hvor Eva Bull Holte også bodde på begynnelsen av sin kunstneriske vei. Deretter ble det videreutdanning i Edinburgh i Skottland og i London, hvor hun avsluttet sin utdanning med Master of Art på Royal College of Art.

– Det var i Skottland jeg lærte å uttrykke meg kunstnerisk med vev som arbeidsredskap.

Bilder i vev

Ingunn Skogholt lager bilder, men hun vever dem i stedet for å male eller tegne dem.

– Det er bilder i vev.

Det er personlige bilder fordi det må handle om noe som inngår i livet hennes. Hun er særs nøye på fargene.

– Jeg farger selv en god del av det av det garnet jeg skal bruke.

Før veveprosessen begynner, utarbeider hun ideer og utkast på papir med både pastell- og acrylfarger. En collage.

På Eva Bull Holtes Museum på Sneie i Åmotsdal, vil en i sommer kunne se både tekstiler og utkaster i pastell laget av kunstneren fra Oslo. Store blå billedtepper vil være bærende elementer i utstillingen. Det er en nestor innen billedvev som skal vise sine arbeider på Sneie i Åmotsdal fram til midten av august.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse