Dette drikker vestkantfolk

– Jeg tror folk kjøper med seg 1 dl flasker med vodka, fordi den er så kjekk å ha med seg på skogstur, sier nestleder Svein Arne Romestrand ved Vinmonopolet Røa. Foto: Jarle Aabø

I Oslo vest er en flaske med 1 desiliter billig polsk vodka Vinmonopolets store salgssuksess. Her kan du lese mer om hva vestkanten kjøper mest av på polet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.08.2017 kl 08:38

Akersposten
Akersposten Media

RØA/OSLO VEST: Akersposten har fått tilgang til salgsstatistikken så langt i år ved et av de mest sentrale vinomonpol-utsalgene i Oslo vest. (Se egne tabeller over ulike varesorter). Selv om det er de mer rimelige flaskene som selger best, så finnes det svært god kjøpslyst blant polets kunder.

Se bildet større

Vestkantens favoritter: Soave Tammelini 125 kr, Dom. Montrose 117 kr, Bache-Gabrielsen VSOP 295 kr, Gordon`s Dry Gin 265 kr, Dworek Vodka 55 kr, St. Rémy 240 kr, Giol Prosecco 130 kr og Piertro di Campo Silenzio Barbera 120 kroner. Foto: Jarle Aabø

(Saken fortsetter under bildet.)
I forrige uke ble det solgt en champagne til 10.000 kroner. Den dyreste vinflasken som nå ligger og venter på en trolig svært bevisst kunde, er en 2014-årgang av en Musigny Grand Cru til 4500 kroner.

Fra rødt til rosé

– Vi ser en klar dreining i vårt distrikt fra røde viner til hvite og rosé, og de lyse vinene selger mer hele året igjennom. Folk har fått med seg at det går an å drikke rosévin selv om det er kaldt i været, sier nestleder Svein Arne Rommestrand ved Vinmonpolet Røa.

– Hvordan vil du beskrive toppselgerne i forhold til kvalitet?

– Folk oppfatter nok at pris og kvalitet henger sammen, og derfor blir disse vinene populære.

– Men det er ikke akkurat toppviner?

– Nei, men dette er viner vi gjerne anbefaler i denne prisklassen.

På innerlommen

– Myten om Oslo vest er at her bor det mange rike. Merker du noe til det?

– Det er nok de færreste som kjøper dyre viner for å bare kose seg en lørdagskveld. Blant våre kunder har vi mange vininteresserte som prioriterer å handle de mer eksklusive flaskene med tanke på lagring. Dette er folk som har en lidenskap for vin.

– Sprittoppen består av halvflasker i plast. Hvorfor er dette så populært?

– Jeg vil tro det har sammenheng med at de er lette å bære og er uknuselige.

– Er det lov å tenke alkoholisme og en halv en på innerlommen?

– Det har jeg ikke noe spesielt inntrykk av, sier Rommestrand.

Kose oss-alkoholen

Organisasjonen AV-OG-TIL som representerer 48 frivillige organisasjoner innenfor rusfeltet, følger nordmenns drikkevaner tett. Leder Kari Randen understreker at de ikke er en avholdsorganisasjon, men har som formål å bidra med alkoholvett.

– Over lengre tid har vi sett at alkohol er tilstede på nye arenaer. Antall drikkeanledninger er er også utvidet for mange, og er man på tur, kjøper man gjerne de letteste plastflaskene. Jeg synes det er en bekymringsfull trend. Det sosiale limet «vi skal kose oss-alkohol» er blitt en større utfordring for de mange som sliter med dårlige alkoholvaner.

– Hva med storselgerene miniatyrflasken og lommelerkene?

– Vel, små flasker er lettere å skjule, ta med inn på festivalen eller gjemme i garasjen. Det som er et faktum at Oslo vest drikker mer enn andre. Dette skyldes kulturforskjeller og bedre utdannelse og økonomi, sier Randen.

Se oversikt over bestselgerne blant rødvin, hvitvin, rosé, druesprit, musserende, cognac, vodka og gin på egne illustrasjoner.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse