– Det største mesterskapet jeg har vært med på

Marit Bjørgen klippet snoren, og dermed er Aker Aveny offisielt åpnet – utstillingen av Tom Sandbergs fotografier fra Ski-VM i 2011. Foto: Fredrik Eckhoff

Da skilegenden Marit Bjørgen fikk æren av å åpne Aker Aveny med fotokunst av Tom Sandberg ved Skimuseet fredag, avslørte hun hvilket mesterskap som har vært det aller største for henne.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.03.2018 kl 20:13

Akersposten
Akersposten Media
Se bildet større

Gerhard Heiberg var også tilstede på åpningen, her mellom Hattestad Bratsberg og Bjørgen.

Se bildet større

Skiforeningens generalsekretær Erik Eide og skilegende og Olympiatoppen-ansatt Oddvar Brå.

Se bildet større

Marit Bjørgen og Akers konsernsjef Øyvind Eriksen.

HOLMENKOLLEN: Den nyetablerte Aker Aveny på vei opp til Skimuseet i Holmenkollen er en hyllest til Sandberg og skiidretten og viser noen av hans verk. Dette er en bro mellom kunst, idrett og industri – og mellom Skimuseet og Holmenkollanlegget.

Fredag var det skidronning, OL-legende og Holmenkollen-beboer Marit Bjørgen som sto for selve snorklippingen. Akers konsernsjef Øyvind Eriksen var også på plass ved overrekkelsen, og flere andre kjente personligheter i idrettsverdenen, som skipresident Erik Røste, Skiforeningens generalsekretær Erik Eide – æresmedlem av IOC, Gerhard Heiberg, skilegende Oddvar Brå og OL-vinner på Lillehammer, Stine Lise Hattestad Bratsberg.

Saken fortsetter under bildet.

Se bildet større

Stine Lise Hattestad Bratsberg (t.v), Marit Bjørgen og Skimuseets leder Birgitte Espeland var i strålende humør under åpningen av utstillingen fredag.

Sistnevnte jobber i Aker, tidligere hovedsponsor for langrennslandslaget. Det er Aker som står bak gaven til Holmenkollen og Skimuseet.

Minner fra folkefesten

Gaven består av en rekke kunstverk, fotografier fra en av Norges ledende kunstnere og fotografer, Tom Sandberg (1953-2014). Sandberg ble engasjert av Aker for å dokumentere folkefesten under Ski-VM i Holmenkollen i 2011, og det er disse bildene som nå har fått sin plass i nasjonalanlegget.

– Kunstverkene vekker gode minner fra folkefesten og ski-VM 2011. Aker var stolt hovedsponsor for norsk langrenn i flere år. Det er med glede vi overrekker gaven, sier konsernsjef Øyvind Eriksen.

Han introduserte Marit Bjørgen, som fikk æren av å klippe snoren, blant annet med å omtale henne slik: "Ingen får det norske folk til å gråte på en bedre måte enn..."

Marit Bjørgen kunne fortelle at ski–VM i 2011 er det største mesterskapet hun har vært med på. Hun bor jo heller ikke langt unna skiarenaen. I 2011 stilte opp hun opp i fem øvelser – og tok fire gull- og én sølvmedalje.

Gråtonens mester

– Tom Sandberg var gråtonens mester, og det kommer tydelig frem i fire store installasjoner på Kollentorget. Dette er noen av Europas største installasjoner av bilder i glass. I utstillingen får vi et unikt perspektiv på skiidretten. Sandberg har fanget poesien i skisporet og svevet, stemningen blant publikum, naturen og det magiske lyset, sier leder av Skimuseet, Birgitte Espeland.

Saken fortsetter under bildet.

Se bildet større

Avenyen har flere slike store fotografier tatt av Tom Sandberg.

Utstillingen består av ni fotografier ute på Kollentorget og åtte fotografier i Skimuseet på vei til hopptårnet.

– Vi er svært glade for denne gaven som vil tilføre Skimuseet og området rundt en ny opplevelse, sier Espeland.

INTERESSERT I Holmenkollen Skifestival i helgen? Her er programmet!

LES OGSÅ: Her skal det settes bakkerekorder søndag!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse