– Det er veldig farlig, særlig for de minste

STØTT OSS!: Michelle, Mia, Selma og Hedda er aksjonskomiteen som jobber for trygg kryssing av Vækerøveien. Foto: Vidar Bakken

Fire jenter fra Bestum skole har dannet en aksjonsgruppe for å få en trygg fotgjengerovergang i Vækerøveien.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.01.2017 kl 12:08

Akersposten
Akersposten Media

BESTUM: Flere nesten-ulykker i et fotgjengerfelt i trafikkerte Vækerøveien har gjort jentene fortvilet og sinna. Nå vil de at myndighetene skal gjøre noe. I forrige uke arrangerte de en demonstrasjon ved fotgjengerfeltet, med alle fra klassen og flere fra parallellklassen. De er også godt i gang med en underskriftskampanje for et tryggere gangfelt.

For høy fart

Mia, Hedda, Selma og Michelle går alle på Bestum skole og gangfeltet er en del av det som skal være en trygg skolevei. Gangfeltet leder fra Vækerø Terrasse og rett inn i Holgerlystveien. Det ligger mellom to slake svinger, som gjør at fotgjengerfeltet kommer brått på bilister med for høy fart.

– Vi trenger å bruke gangfeltet hver dag. Det er 50 kilometer i timen forbi her, men mange kjører forbi i 70 – 80 kilometer i timen. Det er veldig farlig, særlig for de minste, forteller Hedda.

– De ser ikke fotgjengerfeltet eller fartsgrensen, eller de bryr seg ikke. Senest i går da jeg skulle krysse gaten, kom en bil så fort at jeg måtte hoppe tilbake, sier Mia.

– Ofte når det blir grønt ved Furulund stasjon, så gasser bilene på nedover før de når fotgjengerfeltet. Det er verst for de minste barna som skal prøve å se om de har god nok tid til å komme over, sier Hedda.

Se bildet større

Demonstrasjonen: Hele klassen og flere til var med på demonstrasjonen. Her er noen av dem med sine krav. Foto: Vidar Bakken

Vært redde flere ganger

- Vi har vært redde flere ganger. Bilene kommer fort og bremser for sent, særlig når det er glatt. Det er mange barn som ikke får lov til å krysse veien her. Mange må gå opp til lyskrysset og gå over på grønt der, sier Selma.

Mias far kan fortelle at lyskrysset ved Furulund i rushtiden er svært uoversiktlig med trafikk fra mange kanter. Der kan det ofte være tungtransport og personbiler som blir stående eller beveger seg inn i fotgjengerfelt, selv om det har blitt grønt for fotgjengere. Dette er et trafikkbilde som er vanskelig å tolke for de minste.

– Når vi går over, så begynner de plutselig å kjøre, sier Michelle.

Se bildet større

MYE TRAFIKK: Aksjonistene på andre siden forteller om episoder med flere nestenulykker i dette fotgjengerfeltet ved Vækerø Terrasse. Foto: Vidar Bakken

Må redusere farten

Aksjonskomiteen har ikke noe håp om at gangfeltet blir lysregulert.

– Vi vil at det blir gjort noe for å dempe farten, for eksempel en fartsdump eller opphøyd gangfelt. Det kunne også være skilting med lavere fartsgrense eller en fotoboks som gjorde at bilistene holdt fartsgrensen, sier Mia.

– Vårt mål er at de minste skal få en tryggere skolevei enn det vi har hatt, sier Hedda.

De unge aksjonistene har ikke til hensikt å gi seg. Antall navn på underskriftslistene med krav om tryggere gangfelt vokser stadig.

– Vi gikk inn på lærerværelset og alle lærerne støtter oss. Rektor har også skrevet under, forteller Selma.

Akersposten skal følge opp og høre om Oslo kommune kan gjøre noe med saken.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse