– Det er så deilig å drømme seg bort i en bokverden

Victoria Berge Løvenskiold kunne fortelle at sterk dysleksi ikke gjør det umulig å lese mye – eller bli barnebokforfatter! Mandag snakket hun med elever på Bogstad skole, på Verdens Bokdag. Foto: Fredrik Eckhoff

Sier Victoria Berge Løvenskiold, som opplevde at mye falt på plass da hun som 16-åring fikk dysleksi-diagnosen. Nå er hun barnebokforfatter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.04.2018 kl 14:40

Akersposten
Akersposten Media

BOGSTAD: Forfatteren og tegneren var på besøk på Bogstad skole mandag, på Verdens bokdag. Dagen er markert på mange skoler.

Berge Løvenskiold bor i Skien, og har bodd i Østfold, men barndomsårene bodde hun på Skøyen, og hun gikk på Smestad skole, etter et par år på Den franske skolen.

Slet på skolen

I et auditorium på Bogstad skole fortalte hun elevene hvordan hun slet med både lesing og skriving på skolen.

– Jeg lærte ikke å lese ordentlig før jeg gikk i tredje klasse, og fremdeles leser jeg saktere enn de fleste andre voksne. Jeg har også en del skrivefeil, fortalte forfatteren. Men da hun endelig knekte koden, åpnet det seg en helt ny verden for henne.

Saken fortsetter etter bildet.

Se bildet større

(T.v) Ingeborg Engø Petersen (4b) og Isabella Mae Hughes-Espedal (7a) fra Hjertegruppa på Bogstad skole introduserte forfatter Victoria Berge Løvenskiold for elevene.

– Jeg startet med å lese Donald-blader. Så oppdaget jeg Astrid Lindgren. Jeg fant ut at det er så deilig å drømme seg bort i en bokverden, sa hun.

Nyttig underholdning

Bogstad-elevene fikk så møte Kristin og Karl, de to hovedpersonene i forfatterens siste bok, «Norge rundt – reisebrev fra 13 byer».

Hun formidler gjennom boken fakta om geografi, historie og kultur på en måte som barna liker og forstår, og mye av det er sett gjennom øynene på hennes yngste, som var 10 år da hun tok ham med rundt på research-reiser for et par år siden.

Mens den første boken hennes, i 2013, handlet om ugla "Bugle" som reiste i Europa, er Kristin og Karl på farten i mer nærliggende strøk, som tittelen på boken avslører.

Saken fortsetter etter bildet.

Se bildet større

Elevene fulgte spent med da forfatteren fortalte og leste høyt fra Kristins og Karls turer rundt i Norge.

– Jeg ville skrive en oppfølger til boken om Europa, og jeg spurte barn hva de ville lese om. Det var sjelden de sa «Norge», innrømmer hun.

– Men Norge er jo så mye mer enn bare den flotte naturen. Det er mange byer, det er spennende geografi, historier og kultur.

Fakta om personer, hendelser, bygninger og mye annet er ispedd skråblikk fra en 10-årings synsvinkel.

– Vi reiste rundt, og jeg prøvde å se det gjennom hans øyne. Han ser det fra et annet perspektiv, sier hun til Akersposten.

– Så går jeg hjem og tegner først og skriver etterpå. Det er tegningen jeg liker aller best å gjøre, sier den tidligere tekstildesigneren.

Sen diagnose

Hvordan var det så å gå på skole i så mange år og ikke vite at hun hadde et handikap i forhold til de fleste av sine medelever?

– Da jeg gikk på Smestad, kom jeg jo fra den franske skolen, og i starten trodde jeg at jeg slet fordi jeg ikke var så vant til norsk. Men det var jo ikke det som var problemet. Jeg var 16 år da det ble oppdaget at jeg var dyslektiker. Da falt mye på plass, sier Berge Løvenskiold.

Likevel, hun ble fengslet av det skrevne ord, og de siste årene har hun altså skrevet og illustrert barnebøker. Til høsten kommer den tredje boken.

– Hva kan vi vente oss av den?

– Det er hemmelig! smiler hun lurt, men hun kan i hvert fall avsløre at den er til de litt yngre barna. Vi blir ikke overrasket over om den har litt geografi, historie og kultur i seg.

LES OGSÅ: – Bare å vente på den første alvorlige ulykken

Avlyser russefest på Tryvann

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse