– Det er mange som vil oss vondt

Mandag 30. oktober forteller Jan Eiken og Inger-Merete Hall om fellene en kan gå i. Her kommer eksempler på hvordan andre prøver å lure godtroende mennesker. De viser hvor lett et er å gå på limpinnen. Foto: Bjørg Duve

– Det er så mye snyt og bedrag på nettet, sier Jan Eiken, frivillig på Ullern kultursenter til Akersposten. – Er det noe som er for godt til å være sant – ja, så er det akkurat det. Slett det fortest mulig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.10.2017 kl 08:40

Akersposten
Akersposten Media

LILLEAKER: Mandag 30. oktober klokken 12 skal han og Inger-Merete Hall, også frivillig på Kultursenteret, snakke om «Hvordan bruke nettet med vettet».

– Verden er full av mørkemenn - dessverre. På møtet 30. oktober ønsker vi å synliggjøre på hvilke måter de forsøker å lure oss, sier Eiken. Der vil de vise flere eksempler på hvor lett det er å bli lurt. Eiken har over 40 års erfaring med datasikkerhet fra forsvaret og internasjonalt gjennom NATO.

– Lærer vi ikke å unngå svindlerne?

– Nei, dessverre. De fleste av oss er nysgjerrige og naive. Det bruker svindlerne til sin fordel. Det er blitt farligere ikke å mistro verden. Det er mange som vil oss vondt.

Du har vunnet!

– Hvis du får vite at du har vunnet eller at penger er klare til å settes inn på din konto, må du slette det straks. Ikke åpne vedlegget, formaner Eiken og legger til at hvis noen ringer deg og sier at noe er feil med maskinen din, legg på! Hvordan kan noen utenfra vite at noe er feil med akkurat din maskin? Ingen!

Microsoft, Apple og Google har aldri konkurranser. Noen forsøker å sende deg regninger som ser helt ekte ut.

– Jeg har selv fått regning fra Telenor. Når jeg går inn og ser på hvem som er avsender, finner jeg en adresse i Polen. Altså er det juks og bedrag, sier Eiken. Han har som morgenrutine å slette alt han ser er tøv og tant og lureri.

Hvis en får e-post fra ukjente, vær vaktsom. Ikke åpne vedlegget. Brev fra høytstående personer, som ser ekte ut, ikke gå på det. Det samme med folk som vil låne penger. Noen ganger ser det ut som om du har bedt om noe – som de svarer på. Se nøye på det!

– Gi aldri fra deg passord, formaner Eiken.

Kurs på Kultursenteret

Ullern kultursenter arrangerer både høst og vår ulike datakurs, som i all hovedsak er fulltegnet. Inger-Merete Hall og Jan Eiken har også en dataklubb, slik at en kan stikke innom og få hjelp når en står fast, maskinen har funnet på rare ting, en er blitt «satt ut» og ikke kommer videre, eller det er noe med oppdateringene.

– Dataverdenen er et fullstendig ukjent univers for mange eldre. Jeg synes det er tøft av 80-90-åringene å sette seg på skolebenken for å lære iPad og iPhone, sier Eiken og legger til at det er 5-600. 000 seniorer som ikke kan data.

Går for fort

– Alt skal nå skje på nettet, men myndighetene går altfor fort fram. Mange av den gamle garde har ingen mulighet til å henge med.

Eiken er sterkt kritisk til at alle skal tvinges over til noe mange ikke har en forutsetning for å beherske.

– Mange må basere seg på hjelp fra barn og barnebarn.

– Hva med dem som ikke har det?

– Ja, hva med dem? Hva har myndighetene tenkt her? undres Eiken. Skal en i kontakt med offentlige etater, er det nettet som gjelder.

– Å komme i kontakt med altinn, nav, skattevesentet og banker er en umulighet uten et visst kunnskapsnivå. Noen har ikke forutsetninger for å forstå. Derfor går denne prosessen for fort.

Straffe-«porto»

Nå er det post i butikk. DNB er også inne der. Nå må en altså på butikken for å sende penger – og det er på ingen måte gratis.

– En må betale i dyre dommer for å sende penger på denne måten. Det oppleves av mange som en slags straffe-«porto» fordi en ikke klarer å henge med i den digitale verden. Det er jo uhørt!

Nå koster det 100 kroner for å sende en giro på gamlemåten. En kan ikke betale på denne måten før det blir ganske kostbart.

LES OGSÅ: Eldre kvinne fralurt gullsmykke på Lilleaker

Boligbrann på Lilleaker

Heming-gutten Morten Thorsby drømmer om å avslutte karrieren i Lyn

Butikk på Vinderen runder 30

De lever et hundeliv – og digger det!

Følg Akersposten på Facebook

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse