Derfor gikk de løs på støygjerdet

Arkitekt og kunstner Marit . Foto: Fredrik Eckhoff

Har du lagt merke til at at det har skjedd noe med det tidligere litt ensformige støygjerdet mellom Huseby skole og Sørkedalsveien?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.10.2017 kl 19:01

Akersposten
Akersposten Media

Fakta

Haugen/Zohar Arkitekter AS er et arkitektkontor med base i Oslo.

Kontoret er ledet av kunstner og sivilarkitekt MNAL Marit Justine Haugen (1973) og sivilarkitekt MNAL Dan Zohar (1972).

Ble etablert i 2007 og har markert seg både i nasjonale og internasjonale arkitektur- og kunstkonkurranser, utstillinger og publikasjoner.

Har mottatt flere arkitekturpriser, blant annet Norsk Forms pris for unge formgivere (2007), AR Awards i London for unge Arkitekter (2009 og 2011), World Architecture News prisen 21 til 21. århundre (2015) og Arkitekturprisen 2017.

Kontoret definerer sin praksis i grenseland mellom arkitektur, kunst og funksjon, og gjennomfører prosjekter innenfor nybygg, rehabilitering, arealplanlegging og kunst i offentlige rom.
www.hza.no

HUSEBY: I disse dager står kunstprosjektet «Terskel» klart. Det er utformet av arkitektkontoret Haugen/Zohar Arkitekter ved Johann M. Kjartansson, Dan Zohar og Marit Justine Haugen. Oppdragsgiver er Kulturetaten i Oslo.

– Terskel er et bygningsintegrert verk som tar tak i et stykke av støygjerdet rundt skolegården og transformerer dette til en fargerik og gjennomskinnelig overgang som oppløser gjerdet på et gitt sted, sier Marit Justine Haugen til Akersposten.no.

– Spesielt fint

– Hvordan tenker dere når dere skal lage noe som skal passe til barneskolebarn?

– Å jobbe med kunst rettet mot barn og unge er spesielt fint og noe som vi alltid har gjort siden vi startet arkitektkontor, sier hun. – Det gir oss mulighet til å fokusere på opplevelser knyttet til lekenhet, romlighet, materialer, fargevalg og kontekst innenfor en avgrenset, spesifikk idé.

(Saken fortsetter under bildet.)

Se bildet større

Siktlinjene er ryddet litt ekstra opp i gjennom skolegården på Huseby for at det nye verket etter hvert skal synes godt. Foto: Privat

– Dessuten er arkitektur et langsomt yrke. Kunstprosjekter har en kortere fremdrift og gir mulighet til å se resultat fra idé til ferdig bygget prosjekt innenfor relativ kort tid.

Haugen mener at kunstprosjekter i offentlige uterom er uttrykk for en demokratisk tanke som hevder alles rett til å oppleve kunst.

– Vi synes det er en fin tanke, sier hun.

Bålplass gikk verden rundt

Arkitektfirmaet har tegnet flere ulike installasjoner for barn.

– Noen av dem har vi bygget selv. For eksempel har Bålplass for Barn ved Skjermveien barnehage i Trondheim gått sin seiersgang i verden.

Etter to år fikk de cirka 100 henvendelser fra foreldre og barnehager verden rundt som ønsket seg akkurat en slik bålplass.

– Da det kun finnes én barnehage i verden som har en slik bålplass, gir det barnehagen identitet, sier hun. – Her var det spesielt gøy å prosjektere en struktur tilpasset barnehøyder samtidig som å fokusere på historiefortelling og samling rundt bålet.

Neste gang du passerer Huseby skole, får du se litt ekstra på det nye, kunstneriske innslaget, som altså ligger i gjerdet ut mot Sørkedalsveien, like ved Huseby-krysset. Det er også synlig helt oppe fra inngangen til skolen ved Hovseter stasjon.

PS! Fredag 29. september klokken 13 tas presenningen av, og kunstverket avdekkes.

Les også: – Meg får du ikke til å briste

Her er de nye bomprisene

Boliger for funksjonshemmede i kvikkleiretrøbbel

Følg Akersposten på Facebook

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse