Annonse: Eie Eiendom Ullern, Røa og Skøyen

Derfor bør Siv lette på boligbremsen

 

Boliglånsforskriften var ment å bremse markedet – og det har den gjort i en mye større grad enn det som nok var tiltenkt. Nå bør den justeres.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.01.2018 kl 14:15

Akersposten
Akersposten Media

Boligprisene i vårt nærområde sank med 0,2 prosent i Ullern og 0,2 prosent i Vestre Aker i november.

I Ullern er kvadratmeterprisen i gjennomsnitt på 70.872 kroner for november. Det er en nedgang på 1.701 kroner pr kvadratmeter fra oktober. Gjennomsnittsprisen for en solgt bolig i bydel Ullern er på 6.224.254 kroner. Gjennomsnittsboligen i Ullern har blitt 47.627 kroner billigere i november, enn i oktober i år.

I Vestre Aker er kvadratmeterprisen i gjennomsnitt på 64.267 kroner for november. Det er en nedgang på 1.536 kroner pr kvadratmeter fra prisene i oktober.

Gjennomsnittsprisen for en solgt bolig i bydel Vestre Aker er på 6.055.296 kroner. Gjennomsnittsboligen i Vestre Aker har blitt 582.142 kroner billigere i november enn i oktober.

Det tok i november cirka 32 dager i Ullern og 28 dager i Vestre Aker å selge en bolig.

I både Ullern og Vestre Aker er det solgt litt færre boliger enn i november 2016, henholdsvis 13 og 13 færre boliger.

Oppsummert er det blitt solgt litt billigere (mindre) boliger i november i Vestre Aker som er årsaken til den store nedgangen i gjennomsnittsprisen for solgte boliger i Vestre Aker. Av de boligene som er solgt har det tatt cirka én måned fra boligen blir lagt på nett til den er solgt. Det er fremdeles noen boliger som har ligget til salgs en stund og som ikke er blitt solgt ennå. Ullern har pr d.d. 66 boliger for salg. Røa har pr d.d. 182 boliger for salg.

Selv om prisene i våre bydeler ikke har gått spesielt mye ned, er det et kresent marked som i mange tilfeller har tid til å vente med å kjøpe. Dette skaper høyt stressnivå for enkelte selgere, og noen selgere er nå nødt til å få solgt.

Vi ser at det fortsatt kommer interessenter på visning selv om vi nærmer oss jul. Markedet stopper ikke opp selv om det er mye hyggelig og sosialt som skjer i desember. Det er alltid noen som gjerne vil «bli ferdig» med bolighandelen før nyttår, både kjøpere og selgere så markedet er fortsatt i bevegelse.

Er du på boligjakt og er interessert i å gjøre en handel kan det være muligheter der boligene har ligget en stund på finn.no. Ikke tenk at «denne boligen vil ingen andre ha, så da vil ikke jeg heller ha den». Markedet i 2017 er i en særstilling på grunn av boliglånsforskriften som kom som et svar fra myndighetene på den voldsomme oppgangen i 2016. Den var ment å bremse markedet – og det har den gjort i en mye større grad enn det som nok var tiltenkt.

Konsekvensen av boliglånsforskriften ble at bankene mistet mye av fleksibiliteten sin og at bankene ikke kunne gi lån til kunder som tidligere ville fått lån. Denne bremsen er det vi opplever i dagens boligmarked hvor det på enkelte objekter går litt tregt. Boliglånsforskriften er ute på ny høring, og vi håper at en eventuell endring vil lette litt på bremsen slik at vi får et marked tilbake i likevekt.

Går du med planer om å selge boligen din? Sett opp en spesialsydd fremdriftsplan sammen med din eiendomsmegler. Vi som har jobbet som eiendomsmeglere en stund vet at markedet kan svinge litt av og til. Ingenting er uselgelig – noen ganger tar det bare litt mer tid. Det beste du kan gjøre om du blir stresset i salgsprosessen er å bruke en erfaren megler som ikke mister motivasjonen, men som er like motivert til å få til et salg for deg dersom markedet krevet flere visningsrunder.

Ønsker du boligråd? Vil du vite hva din bolig er verdt? Kontakt vårt kontor eie Ullern, eie Røa eller eie Skøyen.

Ellen Maxine Onsum
Eiendomsmegler MNEF / Partner
Daglig leder In-Vest Eiendomsmegling AS, Eie Ullern, Eie Røa, Eie Skøyen

Her finner du boligene Eie har for salg i vårt nærområde nå

Eie: Nå synker boligprisene i vest

Eie: Slik påvirkes vi av et tregere boligmarked