– Den trappen skulle aldri vært sånn

Susanne Sunde Bakke har tilbrakt tiden etter 7. juli på sykehus etter at hun helt uventet styrtet utfor en trapp på Røa, en trapp hun mener burde vært merket. Mandag denne uken er hun endelig hjemme igjen. Foto: Privat

Susanne Sunde Bakke syklet for første gang på gangveien mellom Røa t-banestasjon og Ostadalsveien. Hun ante ingenting om at den endte i en bratt trapp. Det endte med to knuste albuer. Nå advarer hun andre mot trappen, som hun mener bør merkes godt.

Tekst:

Publisert:

Akersposten
Akersposten Media

RØA: Det var torsdag 7. juli bærumskvinnen kom syklende på gangveien, som hun tidligere bare hadde sett fra t-banevinduet. Hun skulle besøke en venn på Huseby og valgte å sykle på gangveien, som så ut til å fått et nytt, rødt grusdekke nylig.

– Det var ganske dyp grus, så jeg syklet ikke fort. Jeg hadde veldig lav fart, sier Sunde Bakke, som er en dreven terrengsyklist.

– Plutselig så jeg bare bakken forsvant, og trappen kom, sier hun.

– Da hadde jeg to valg. Enten fortsette utfor trappen, og risikere å stupe på hodet ut i Ostadalsveien – eller jeg kunne bråbremse. Det var det jeg gjorde. Det var veldig mye grus, og det var jo derfor jeg hadde så lav hastighet. Sykkelen skled på grusen, sier Sunde Bakke, som dermed forsvant utfor trappen.

– Jeg landet i nedre halvpart av trappen, som har omtrent ti trinn. Den er bratt, og den var full av grus. Jeg landet med hendene fortsatt på styret. Det ble albuene som tok av for fallet. Så skled jeg på høyre siden nedover og ble liggende der. Sykkelen føk videre, forteller hun til Akersposten.no.

Ble liggende

Hun klarte ikke annet enn å bli liggende der, i håp om at noen snart skulle komme henne til unnsetning. Hun klarte ikke å bevege noen av armene ordentlig, og klarte heller ikke å få tak i sekken sin, som hadde fløyet av henne i fallet.

Se bildet større

Her er trappen ned mot Ostadalsveien, som en avslutning på gangveien som går fra Røa t-bane og forbi Røa Bad, ned mot Ostadalsveien. Foto: Privat

– Jeg ble liggende der i rundt 10 minutter. To gutter kom. Jeg tror de var gardister, sier hun og forteller at hun raskt hadde en anelse om at albuene var ute av ledd, ettersom hun nesten ikke klarte å røre armene.

– Men det må ha gjort veldig vondt?

– Ja, men jeg var nok full av adrenalin akkurat da, sier Sunde Bakke, som selv fikk snakket med legevakten på telefonen.

– De hadde ikke ambulanse å sende ut. De sa det var kjappere å ta taxi. Jeg hadde jo ikke skadet beina, så jeg klarte å komme med inn i taxien.

Etter at røntgenbildene var klare hos legevakten i Oslo sentrum, ble det fart på sakene. Da bar det i ambulanse rett til Bærum sykehus, som hun tilhører.

Kan få varige mén

I dagene som fulgte var den uheldige syklisten gjennom fire operasjoner, de tre første for å få begge armene tilbake i ledd. Hun har fått skruer i begge albuer, i tillegg til en protese i den venstre, som det gikk verst utover.

Se bildet større

Nede i denne trappen landet hun, stadig med hendene om styret og med to knuste albuer. Foto: Privat

– Hva sier legene om utsiktene for å bli bra igjen?

– De mener at høyrearmen kommer til å bra, men venstre blir nok aldri helt bra igjen, sier venstrehendte Sunde Bakke, som i tillegg til terrengsykling, trener en god del boksing på fritiden. Det blir det nok mindre av i nærmeste fremtid. Annen trening blir det nok mer av.

– Det blir veldig mye trening fremover, både lett og ofte. Legene sier at de mener hun vil være såkalt «arbeidsdyktig» etter tre måneder, noe som er en fattig trøst for kvinnen som er selvstendig næringsdrivende og slett ikke har mulighet til å vente tre måneder med å jobbe.

Når Akersposten snakker med henne, er hun på vei hjem for første gang etter halvannen uke på sykehus. Endelig kan hun begynne å bruke armene såvidt det er. Smertene har også begynt å avta.

– Det har vært et smertehelvete. Beklager ordbruken, men det har det vært. Også er jeg blitt litt engstelig for å sykle, sier hun.

– Bør merkes

Årsaken til at hun ønsker å snakke med Akersposten.no om ulykken, er at hun gjerne vil advare andre som ikke kjenner denne gangveien, om at denne trappen kommer svært brått på og kan være veldig farlig. Hun mener også at trappen på en eller annen måte bør merkes, slik at syklister er mer obs når de nærmer seg.

– Man ser den ikke før man kommer helt innpå, fordi det er en liten sving rett før, sier Sunde Bakke, som mener at en fysisk hindring som gjør at syklister må bremse helt opp før trappen, også kan være en idé. Hun ønsker ikke at noen andre opplever det samme som henne.

– Mange kommer med at «du hadde jo flaks», men det hadde jeg ikke. Den trappen skulle ikke vært sånn, avslutter Susanne Sunde Bakke.

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse