Debuterer med fotoutstilling som 87-åring – etter et helt liv som fotograf

DEBUTANTEN: Endelig kunne publikum få se Helge Vereides bilder, tatt gjennom et langt liv. Foto: Vidar Bakken

Helge Vereide (87) er ingen ung debutant, men for en debutant han er.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.02.2017 kl 13:49

Akersposten
Akersposten Media
Se bildet større

TO GODE VENNER: Minstebror Lars sammen med Fant venter kanskje på far, men han er allerede hjemme og får tatt dette bildet.

Se bildet større

FARGESPILL I VANN

Se bildet større

SE FISKEN: Fotograf med øye for detaljer

Se bildet større

FJELLMANNEN: Helge Vereide elsket fjellturene

Se bildet større

VANNET SPILLER

Se bildet større

TOK INITIATIVET: Åse Westbye "oppdaget" Vereides bilder og hun fikk hjertelig takk fra fotografen. Foto: Vidar Bakken

VINDEREN: Champagne og fristende kanapeer sto klare da beboere, familie, besøkende og ansatte ankom Helge Vereides fotoutstilling på Vinderen bo- og servicesenter. På staffelier og langs alle vegger sto et utvalg av Vereides fotografier, tatt gjennom et langt liv.

Selv bor han nå på sykehjemmet og da dagsenterleder Åse Westbye forsto hvilken «skatt» Vereide satt på, ville hun at flere skulle få ta del i denne.

- Det var bare godord og hjertelig velkommen fra Helge da jeg foreslo dette, sier Westbye.

Se bildet større

ISHJERTE: Dette hjertet "fant" fotografen i Gaustadbekken.

35 år på radiumhospitalet

Helge Vereide har vært fotograf i hele sitt voksne liv, siden han begynte som fotolærling i Kristiansand i ung alder. Når man ser Vereides bilder vil mange tro at han har livnært seg som kunstfotograf. Det er ikke riktig. I 35 strake år har han vært fotograf ved Radiumhospitalet, hvor han har dokumentert operasjoner utført ved sykehuset. Han gikk inn i pensjonistenes rekker etter mange år som sjef for fotografisk avdeling. I alle disse årene har en naturglad kar dokumentert annet enn fryktelige operasjoner. Det vakre i det store og det små i naturen var en annen operasjon.

Gitt et rikt liv

En stram kar med glimt i øyet ankommer sin egen vernissage. Han kan med glede konstatere et fullsatt, improvisert galleri. Her blir han først blidt mottatt av familien, som har bidratt til at bildene har funnet veien til sykehjemmet.

Se bildet større

FAMILIE: Helge Vereide omkranset av Cathrine Berg Vereide, Kanutte Vereide, Amy Berg, Lars Vereide og Atle Vereide. Foto: Vidar Bakken

- Allerede som ung gutt bar det ut i naturen så snart jeg hadde anledning. Etter hvert hadde jeg alltid kamera med meg på turene, uansett hvor jeg var. Jeg liker godt å ta bilder av det storslagne i naturen, men jeg tror også at jeg har et godt øye til detaljene rundt meg. Alle naturopplevelsene har gitt meg et rikt liv, sier Vereide.

At fotografen har sans for detaljer kan Akersposten bekrefte. Ishjertet i en bekk, trestykket som blir en fisk og en kvist som er blitt til en stolt kvinne vises på bildene. Flere er tatt lokalt fra blant annet Gaustadbekken.

Sjokkerende operasjonsbilder

Sønnen Atle Vereide, som sammen med familien bor et steinkast unna sykehjemmet, kan fortelle om en aktiv far.

- Det var jo mange bilder hjemme og det var også mange lysbildefremvisninger.

Søsteren Kanutte kunne fortelle at det noen ganger kunne bli litt mye av det gode når de var små.

- Plutselig kom det noen sjokkerende operasjonsbilder inn blant naturbildene. Da var det mange som skvatt. Det var Atle som hadde puttet de inn i karusellen på fremviseren, ler Kanutte.

Yngste bror Lars er foreviget som barn med familiehunden Fant. Bildet «To gode venner» har familien et helt spesielt forhold til.

- Vi synes det er et veldig fint med en spesiell stemning, som beskriver to venner som venter på noen, sier Atle.

Se bildet større

FORTELLER: Helge Vereide forteller om bildene sine til interesserte publikummere. Foto: Vidar Bakken

Hotellet er topp

Fotografen selv storkoser seg og forteller de som kommer til hvor bildene er tatt. De store naturbildene kommer fra både fjell- og kystområder. Sørlandet har han fra barnsben av et spesielt forhold til. Svalbard, Jotunheimen, Hallingdal, Valdres og Nordmarka er også representert på bildene.

Fotografen blir introdusert av Åse Westbye og Atle Vereide kan fortelle publikum om en far som både gjennom bilder og virke har betydd mye for dem.

Deretter er det bare for Helge Vereide å motta skryt og fortjent hyllest, som altså debuterer som utstiller i sitt 87 år.

- Jeg er veldig glad for dette, sier Vereide, som vil gi ansatte ved sykehjemmet fortjent ros.

- Jeg trives veldig godt her. Dette «hotellet» er helt topp, sier en munter fotograf med champagneglasset i hånden og det samme glimtet i øynene.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse