Byrådet bekrefter at de opererer med eksklusivitet i forhold til media

HVA MED LOKALAVISENE? Raymond Johansen har tidligere tatt til orde for større åpenhet og understreket viktigheten av kritisk lokal presse. Hva nå? Foto: Vidar Bakken

Presseansvarlig Kristin Langfjord bekrefter at byrådet lar enkelte medier få eksklusiv tilgang til byrådssaker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.04.2017 kl 14:28

Akersposten
Akersposten Media

OSLO VEST: Byrådet går så langt at de aktivt tilbyr enkelte aviser eksklusiv rett og stenger andre ute.

Spurte om tilgang

Akersposten og Nordre Aker Budstikke spurte om å få tilgang til høringsutkast til ny kommuneplan med sperrefrist, slik lokalavisene var vant til fra det forrige byrådets side. Da var vi likestilt med de store mediene. Ikke denne gangen. Vi oppfattet det da slik at alle ville få lik tilgang når utkastet ble offentliggjort torsdag. Akersposten fulgte for sikkerhets skyld opp torsdag morgen med forespørsel om det ikke var mulig å få høringsutkastet med sperrefrist, i tilfelle det hadde skjedd en endring. Svaret var altså nei.

Aftenposten først

Klokken 12.01 publiserer Aftenposten - med betalingsmur - en bred anlagt artikkel om kommuneplanen med avansert animasjon over områdene i Oslo vest som kan bli rammet av byrådets fortettingsstrategi. En halv time senere får lokalavisene tilgang til høringsutkastet på mail. Altså en halv time ETTER Aftenpostens sperrefrist for publisering.

Ikke uvanlig

Når Nordre Aker Budstikke henvender seg til pressekontakt Kristin Langfjord i byrådsavdeling for byutvikling for å få en forklaring, så kommer følgende svar: «Det er ikke uvanlig at enkelte medier av og til får en sak tilbudt med sperrefrist, slik Aftenposten fikk denne gangen. Andre medier, inkludert dere, fikk tilgang til både pressemelding og utkast til kommuneplanen da denne ble offentliggjort etter byråd i dag.»

Byrådsleder Raymond Johansen har forøvrig tidligere understreket viktigheten av kritisk lokal journalistikk i Oslo og åpenhet rundt dette.

– Lovstridig og sterkt kritikkverdig, sier generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen til Akersposten.

– Det er forkastelig at byrådet forfordeler en avis slik, sier spesialrådgiver Nils E. Øy i Norsk Presseforbund til Nordre Aker Budstikke. Les saken her.

Les også:

Røa/Hovseter, Montebello og Borgen blir nye store fortettingsområder

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse