Byantikvaren vil sette Kirkenær-huset på gul liste

VERNES? Det kjente blå huset i på Sørbyhaugen kan ende på gul liste, melder Byantikvaren. Her ser vi lokalpolitiker Margrethe geelmuyden (t.v) og eier Siri Frømyr. Foto: Vidar Bakken

– Vi har startet prosessen med å føre Kirkenær-eiendommen på gul liste, sier byantikvar Janne Wilberg til Akersposten.no.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.03.2016 kl 06:00

Akersposten
Akersposten Media

SØRBYHAUGEN: Da det nylig ble kjent at det kjente og kjære ballettskolebygget var lagt ut til salg, ble det raskt spekulert i om den 1,8 mål store tomten var attraktiv for utbyggere som ville rive det drøyt 400 kvadratmeter store, blå huset.

Reaksjonene kom fort, fra hele Oslo vest, ikke bare lokalmiljøet. Og i løpet av få dager hadde blant annet bydelens politikere besluttet å slå ring om huset.

Varsel til eier

Nå har altså det store engasjementet nådd Byantikvaren, som har valgt å sende varsel til eier om at eiendommen vurderes på gul liste. Så har eier tre ukers frist til å komme med eventuelle kommentarer til dette.

– Hvorfor bør denne eiendommen på gul liste, byantikvar Wilberg?

– Kirkenær ballettskole er en viktig institusjon, med høy identitetsverdi i lokalsamfunnet, sier Wilberg, som mener det er et forsterkende argument at huset er bygd for formålet – av det anerkjente arkitektfirmaet Blakstad & Munthe-Kaas.

– Fantastisk!

– Dette er en fantastisk nyhet å ta med seg inn i påsken, sier Venstre-politiker i Bydel Ullern, Margrethe Geelmuyden til Akersposten.no. Det var Geelmuyden som foreslo for bydelsutvalget at tilbudet og skolen burde bevares.

– Bydelens politikere har stått samlet om at huset må bevares som ballettskole. Nå er tilbudet til barn og unge reddet takket være byantikvarens beslutning. Skolen er viktig kulturhistorisk, kvinnehistorisk og er en del av bydelens identitet, sier en fornøyd Geelmuyden.

– Nå er det mange barn, foreldre og besteforeldre som jubler. Så får vi håpe på at en ny eier av huset tar godt vare på det, slik at det fine miljøet kan fortsette i mange generasjoner! Gul liste, da blir det gul påske i år også! sier hun.

Kommunalt verneverktøy

"Gul liste" er det kommunale verktøyet for å angi at noe er verneverdig.

– Hvis noen kjøper denne eiendommen og ønsker å rive eller endre, får vi saken til uttalelse. Hvis kulturminneverdiene er høye nok, og det er de her, så vil vi be om forbud mot tiltak, sier byantikvar Wilberg.

Alle partier i bydelsutvalget

Samtlige partier i bydelsutvalget (Høyre, Arbeiderpartiet, Venstre, MDG og FrP) har samlet seg bak følgende uttalelse til Byantikvaren, etter initiativ fra Venstre:

Bydel Ullern er opptatt av å bevare gode tilbud til barn og unge. Jorunn Kirkenær ballettskole har gjennom flere generasjoner, i over femti år, undervist barn og unge i bydelen i ballett og andre former for dans og fysisk aktivitet. Skolen er et betydelig idrettstilbud til jenter i nærmiløet, men også i andre bydeler. I dag har skolen i underkant av 400 elever, nesten utelukkende jenter.

Bydel Ullern er også opptatt av å bevare bydelens kulturhistorie og lokale identitet. Jorunn Kirkenær balletskole og "Det blå huset på Sørbyhaugen" med den spesialbygde ballettsalen, er kjent og kjær for mange generasjoner kvinner i bydelen.

Jorunn Kirkenærs arbeid nasjonalt som pioner og pådriver for balletudanningen i Norge er uløselig knyttet til huset på Sørbyhaugen. Huset har betydning i norsk kulturhistorie og norsk kvinnehistore, og det har stor betydning for lokal identiet i bydelen.

Bydel Ullern ønsker at nevnte tomt på Sørbyhaugen bevares til formål for barn og unge, og ber Byantikvaren vurdere bevaringsverdien av bygget på bakgrunns av skolens kulturhistoriske verdi.

Mer om Kirkenær-salget:

Utbygger vil kjøpe Kirkenær-huset


Huset med Kirkenær ballettskole skal selges

Flere nyheter på Akersposten.no:

Holmenkollen kapell: Flaggstangen var 90 prosent råteskadd

Rusinstitusjon blir flyktningebolig

Lanserer idé om pil til venstre i Smestadkrysset

Ser du hvor dette er? 13.000 historiske bilder tilgjengelige

Restaurantsjef raser mot VM i skiskyting

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse