Bråstopp for bautaflytting

Flyttes – eller ikke? Onsdag ble bautaen ikke flyttet likevel. Foto: Fredrik Eckhoff

– Det er ikke sånn det skal foregå, sier kommunikasjonsrådgiver Alv Gustavsen i Kulturetaten. Nå er det uvisst når Frølich-bautaen skal flyttes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.10.2017 kl 10:23

Akersposten
Akersposten Media

Gallup

Er det riktig å flytte Frølich-bautaen fra Frognerseteren?

Ja
Nei

Vis resultat

FROGNERSETEREN: Akersposten skrev onsdag om at den minst fire meter høye bautaen som står foran Frognerseteren Restaurant, «Grunnlovsdagen», som ble gitt av banksjef Frølich til Christiania i 1864, er i ferd med å flyttes.

Bauten skal flyttes til Diakonissehuset på Lovisenberg, der bautaen sto de første 41 årene.

Restaurantsjef Walter Kieliger på Frognerseteren Restaurant kunne opplyse at han ikke hadde fått noen beskjed om at flyttingen skulle skje. Da Akersposten tok kontakt med Kulturetaten, som har ansvaret for bautaen, var tilbakemeldingen at flyttingen kom som en overraskelse også på dem.

Bråtstopp

Etter planen skulle bauten flyttes onsdag, etter at det har vært jobbet i flere dager for å grave den løs. Onsdag kveld ble det imidlertid meldt fra Frognerseteren at flyttingen var stoppet.

– Nå har vi stoppet flyttingen, sier kommunikajonsrådgiver Alv Gustavsen i Kulturetaten. – Vi må finne ut av hva som skjer.

– Men skal den ikke flyttes likevel?

– Det vet vi ikke nå. Men uansett, det er ikke sånn det skal foregå. Dette har gått veldig fort. Nå setter vi en fot i bakken for å få tid til å områ oss, sier Gustavsen, som bekrefter at han ikke visste om denne flyttingen før Akersposten tok kontakt om saken tidligere denne uken.

Gustavsen understreker at Diakonissehuset ikke har gjort noe galt i denne saken.

Tilbake dit den egentlig sto

Magne Fiskebeck, eiendomssjef hos Stiftelsen Diakonissehuset, bekrefter at flyttingen er stoppet.

Han viser til at de i 2009 fikk tillatelse til å flytte og at årsaken til at flyttingen skjer nå, er at bautaen skal være på plass ved Diakonissehuset før Lovisenbergs 150-årsjubileum i 2018.

Eiendomssjefen minner om at bautaen opprinnelig ble reist på Lovisenberg.

– Vi ønsker at den står der den egentlig sto til jubileet, sier Fiskebeck.

I dag, torsdag, skal Fiskebeck i et telefonmøte med Kulturetaten.

– Vi skal avklare om det er noen misforståelser ute og går. Vi har skjønt at det er flere syn på denne saken. Det er derfor vi må ha en avklaring, sier han.

Glad for stopp

På Frognerseteren er restaurantsjef Walter Kieliger svært interessert i utfallet av denne saken. Han er glad for at flyttingen nå er stoppet, om enn midlertidig, slik at saken blir diskutert. Han mener bestemt at man ikke skal flytte på denne bautaen som har stått på samme sted i 112 år, siden unionsoppløsningen i 1905. Det var banksjef Frølich selv som hadde et ønske om at den skulle stå akkurat her, ved Heftye-villaen, som ligger foran Frognerseteren Restaurant.

– Jeg tror faktisk at bautaen ikke kommer til å bli flyttet i det hele tatt. Den har stått her i 112 år, og her skal den bli stående, sier Kielieger.

Hva mener du?

Reaksjonene lot ikke vente på seg da Akersposten skrev om flyttingen onsdag. I kommentarfeltene på vår Facebook-side kommer det tydelig frem at mange lesere stiller seg undrende denne flyttingen.

Gustavsen i Kulturetaten er også opptatt av hva lokalbefolkningen mener, sier han til Akersposten, og derfor har vi lagd en gallup, hvor du kan avgi din uformelle stemme.

LES OGSÅ: Mener at bautaen bør stå på Frognerseteren

Heming-gutten Morten Thorsby drømmer om å avslutte karrieren i Lyn

Butikk på Vinderen runder 30

De lever et hundeliv – og digger det!

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse