Bautasaken har fått sin endelige avgjørelse

Her blir den stående, Frølich-bautaen foran Frognerseteren Restaurant. Den var nære ved å bli flyttet til Lovisenberg. Foto: Fredrik Eckhoff

Etter veldig mye om og men har Kulturetaten bestemt skjebnen til den 153 år gamle Frølich-bautaen på Frognerseteren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.11.2017 kl 16:52

Akersposten
Akersposten Media

Om Frølich

Fritz Heinrich Frølich kom til Norge fra Danmark i 1823, som tenåring. Han ble født i 1807 og døde i 1877. Han gjorde seg bemerket i Christiania på flere områder. Han var tidlig ute med agenturforretninger, men disse var ikke veldig suksessrike. I 1844 kjøpte han eiendommen Kirkegata 34 i Christiania, hvor han drev et bredt spekter av håndverksmessige virksomheter, med det mål å erstatte importerte varer med norskproduserte.

Blant produktene Frølich produserte var fyrstikker. Han drev senere med blant annet kruttproduksjon og trekull. I 1841 var han med på å stifte handelsforeningen Handelens Venner, som nå er Oslo Handelsstands Forening. Her var han formann i flere år. Foreningen tok initiativet til opprettelsen av Norges første forretningsbank, Christiania Bank og Kreditkasse i 1848. Frølich var bankens sjef fra stiftelsen fram til sin død (unntatt 1850–52).

Navnet hans lever videre i dag blant annet gjennom at han fikk bygget Frølichbyen sammen med Anton Schjøth. Dette var et forsøk på sosial boligbygging nær sin eiendom Lovisenberg, med boliger oppført i lufttørket leire som byggemateriale. Flere av husene eksisterer fortsatt. (Kilde: Lokalhistoriewiki.no)

FROGNERSETEREN: Bautaen «Grunnlovsdagen» var svært nær å bli flyttet fra Frognerseteren Restaurant til Diakonissehuset på Lovisenberg. Men da restaurantsjef på Frognerseteren Restaurant reagerte på flyttingen og tok opp saken med Kulturetaten, ble flyttingen satt på vent.

Dette var i midten av oktober. En drøy måned senere har Kulturetaten, etter at blant andre Byantikvaren har uttalt seg om saken, besluttet at bautaen blir stående – akkurat der den har stått de siste 112 årene.

Grundig gjennomgang

Et argument for en flytting har vært at det var på Lovisenberg banksjef Frølich bodde, og det var her bautaen sto mellom 1864 og 1905. Da ble den flyttet til Frognerseteren Restaurant, ned mot Heftye-villaen – noe som skal ha vært Frølichs ønske.

Til Akersposten tirsdag sier kommunikasjonsrådgiver i Kulturetaten, Alv Gustavsen, at de har brukt tid til å se på historisk materiale.

– Vi har vært i ulike arkiver og også sett på en masteroppgave om grunnlovsfeiringen. Summen av undersøkelsene viser at den står bra der den står, sier Gustavsen.

– Fantastisk!

Den største forkjemperen for at bautaen skal bli stående, er altså restaurantsjef Walter Kieliger på Frognerseteren. Når Akersposten overbringer ham budskapet han så gjerne vil høre, reagerer han slik:

– Det syns jeg er her fantastisk! Og det er jo riktig at den skal stå her, siden Frølich ønsket det selv. Jeg syns den gjør seg godt på den plassen den står.

Kieliger berømmer Kulturetaten for at de stoppet flyttingen da innsigelsene kom.

– Det er fint at Kulturetaten har tatt til fornuft, og det er bra at de har undersøkt saken grundig, sier han.

LES OGSÅ: Bautaen flyttes, flyttes ikke, flyttes, flyttes ikke

Bråstopp for bautaflytting

– Bautaen burde bli stående her hvor den var ment å stå

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse