Ballettskolen håper og tror på et liv etter nyttår

Fra v: Margrethe Geelmuyden (V) fra bydelsutvalget på Ullern, daglig leder for Kirkenær Ballettskole Else, Margrete Sveinsson, og stortingspolitiker Ola Elvestuen (V) kjemper for ballettskolens fremtid. Foto: Fredrik Eckhoff

Det er bare fire måneder til leiekontrakten til Kirkenær Ballettskoles går ut. Likevel har daglig leder stor tro på en lang og god fremtid for ballettskolen. Hun får full støtte fra politikere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.08.2017 kl 14:30

Akersposten
Akersposten Media

SØRBYHAUGEN: Det var i mars 2016 Akersposten skrev at det velkjente blå huset på Sørbyhaugen, som har huset Kirkenær ballettskole siden 1962, var til salgs. Det tok ikke lang tid før huset var solgt, og Vil rive Kirkenær-huset]planene om å rive og bygge flere boliger på den fire mål store tomten, ble kjent.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Tusenvis av mennesker har, eller har hatt, et nært forhold til ballettskolen. Byantikvaren og lokale politikere kastet seg inn i kampen for å bevare huset og ballettskolen.

I mai 2017 vedtok bydelsutvalget på Ullern å gå inn for bevaring av ballettskolen. Samtidig har bystyrepolitikere også begynt å engasjere seg.

– Saken er ikke kommet til bystyret ennå, men vi i bydelsutvalget har hatt en konstruktiv samtale med byråd for kultur Rina Mariann Hansen om saken. Det er ingen politikere jeg har snakket med som ikke skjønner at det er viktig å bevare ballettskolen og dette huset, sier Margrethe Geelmuyden (V) til Akersposten.

Sammen med hennes partikollega Ola Elvestuen, nestleder i Venstre og stortingsrepresentant på Oslo-benken, sitter vi utenfor det blå huset. Der er også daglig leder for ballettskolen, Else Margrete Sveinsson.

Full fart på dansegulvet

Sistnevnte ønsker å understreke at det er full aktivitet på den tradisjonsrike ballettskolen, som altså kom til dette huset i 1962, i regi av Jorunn Kirkenær.

– Oppimot 300 elever har vi her nå, og det kommer stadig flere til frem mot høstferien. Vi har hatt full fart i hele perioden etter at huset ble solgt. Vi har stått på for at alle skal vite at her er det trygt å komme og danse, sier Sveinsson. Hun forteller at leieavtalen med de nye eierne av huset går ut til nyttår, men hun håper og tror at avtalen blir forlenget.

– Vi har tro på at vi skal få fortsette her, sier hun. – Det er definitivt vårt ønske å fortsette i dette huset.

Må omreguleres

I så fall må det en omregulering til. I dag er huset regulert til bolig- og næringvirksomhet.

– Ser man på byggets historie og den betydning den har, er det riktig å omregulere til kulturformål, sier Ola Elvestuen. Han legger vekt på skolens 55-årige historie, og dens betydning for norsk danseundervisning, og skolens betydning i nærmiljøet.

Plan- og bygningsetaten har foreslått forbud mot tiltak i inntil fire nye år i påvente av ny plan, det som tidligere ble kalt «bygge- og deleforbud». Det betyr at i praksis at de nye eierne kan få problemer med å få godkjent riving og bygging av lelighetsbygg med det første.

De to Venstre-politikerne har ikke noen tro på at de nye eierne noen gang vil få denne tillatelsen, ettersom bevaring av ballettskolen og huset har tverrpolitisk enighet lokalt, og de får positiv respons på bevaring også fra kulturbyråden.

Løsning før 1. januar?

– Det er også viktig å komme frem til en enighet med de nye eierne, og da må kommunen også være med og lete etter løsninger, sier Elvestuen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Se bildet større

Det blå huset er velkjent i nærmiljøet. Foto: Fredrik Eckhoff

– Dette handler ikke om å være imot dem som eier huset. Vi må hjelpe dem til å komme seg greit ut av en situasjon de ikke ønsker å være i. Leiekontrakten går ut 1. januar, så vi ønsker å komme til en løsning før det, sier han.

Geelmuyden legger til at en mulig løsning kan være å tillate bygging på deler av den fire mål store tomten, men at ballettskolen og Kirkenær-huset beholdes.

Velgjører?

Geelmuyden viser til flere eksempler på idrettsklubber som har «rike onkler» som går inn og støtter økonomisk, når hun nå oppfordrer til en satsing på den kjente ballettskolen.

– Nå roper jeg ut til alle byens velstående velgjørere. Vi trenger noen som kan komme inn og ta et ansvar og bruke penger. Nå er det dansernes tur til å bli satset på, gjerne av rike tanter! sier hun.

LES OGSÅ:
Sa ja til bevaring av ballettskolen

Vil rive Kirkenær-huset

Følg Akersposten.no på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse