92-åring forteller fra krigen på Ullern kultursenter

– Under krigen besøkte vi ofte Ullern kirke om søndagene. Organist Geburg Aasland blandet for eksempel inn litt fra «Ja vi elsker» og kongesangen, forteller 92 år gamle Margit Rynning Braathen. Onsdag klokken 12 holder hun foredrag på Ullern kultursenter. Foto: Bjørg Duve

– Det er helt utrolig hvordan nordmenn klarte å bake inn ulovligheter i mye av det vi gjorde, sier Margit Rynning Braathen (92) til Akersposten. Hun skal berette om selvopplevde hendelser fra krigen på Ullern kultursenter onsdag klokken 12.

Tekst:

Publisert:

Akersposten
Akersposten Media

LILLEAKER: – Under krigen besøkte vi ofte Ullern kirke om søndagen selv om vi bodde på Majorstuen. Organist Geburg Aasland blandet for eksempel inn litt fra «Ja vi elsker» og kongesangen. Det var noe som gjorde patriotiske nordmenn godt i de årene Norge var okkupert.

Under krigen var det for eksempel farlig å gå med rød topplue og med binders på baksiden av jakkeslaget. En kunne bli arrestert for å gjøre det.

Lærer på Lilleaker

Margit Rynning Braathen, født og oppvokst i Kirkeveien på Majorstuen, arbeidet som lærer på Lilleaker skole – 1. til 7. klasse – etter krigen, og hun har bodd i bydelen siden 1955. I september i fjor holdt hun foredrag på Ullern kultursenter om krigen – nærmere bestemt om kirken, skolen og universitetet. Det var en meget lydhør forsamling, som fikk høre om krigen fra en som har opplevd den.

– Hva blir onsdagens krigsminner om?

– Det blir litt ulike ting. Var det noe som preget oss under okkupasjonen så var det matmangel, lite klær - og oppfinnsomhet, sier Margit Rynning Braathen, som var 14 år da krigen brøt ut.

– Du vet, en ble jo fengslet for ingenting – og torturert. Aldeles forferdelig, sier den tidligere læreren, som legger til at skolen var utsatt.

– Rundt 800 lærere ble arrestert.

Osvald-gjengen

Tilhørerne får også høre om leder av Osvald-gjengen, partisaneren Asbjørn Sunde, og Hallingdal. Om hvordan Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling – som er hans fulle navn – prøvde å gjøre statskupp i en radiotale 9. april, men klarte det ikke.

Margit Rynning Braathen har holdt en rekke foredrag om okkupasjonstiden – og 92-åringen for stadig forespørsler om hun kan fortelle om en tid de fleste andre bare leser om i bøker eller ser på film. For henne er dette et utømmelig emne.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse