20.000 rømte hjemmefra – nå trenger hun hjelp!

Frøydis Esbjørnsen etterlyser rundt 20.000 bier, fra bikubene hun har i Kristian Auberts vei. Foto: Fredrik Eckhoff

Plutselig så hun bisvermen fly avgårde. Nå lurer Røa-kvinnen på om noen i nærområdet har fått 20.000 nye venner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.05.2017 kl 15:04

Akersposten
Akersposten Media

RØA: Klokken 13.30 mandag ettermiddag sto Frøydis Esbjørnsen på terrassen sin og så mot de tre bikubene hun har i hagen i Kristian Auberts vei på Røa. Hun ante nok at noe var i gjøre, og brått så hun en svart sky lette fra den ene kuben. Dette har hun ikke opplevd i de tre årene hun har hatt kubene.

Store mengder bier

Esbjørnsen forteller at en kube kan ha opp mot 60.000 bier, og at det er nærmere halvparten av bikuben nå har stukket av for å finne seg et nytt hjem.

– Dette er egentlig helt naturlig. Det er deres naturlige form å formere seg på. Dronningen begynner å bli gammel og føler seg truet. Da får hun med seg halve gjengen og drar. Noen i kuben har nok begynt å planlegge at de skal ha en ny dronning, sier hun.

Stor produksjon

Birøkteren forteller at hun i fjor fikk 125 kilo med honning fra sine tre bikuber.

– De har de veldig bra her. Det er mye godt å spise, sier hun og peker nedover mot Lysakerelven.

Nå tror hun at den store bisvermen er på jakt etter et nytt sted å bo, sammen med den aldrende dronningen.

– Men selv om de finner et tre eller hulrom, klarer de seg ikke om vinteren. Dessuten er det jo dumt om de slår seg ned hos noen som blir redde.

– Er de farlige?

– Nei, de er heldigvis ikke farlige. Denne flukten er godt planlagt. De har spist seg gode og mette. Men det er jo litt voldsomt når de kommer. De kan se ut som en en litt avlang ball, med dronningen i midten. Kanskje finner noen dem i epletreet sitt, sier hun.

Esbjørnsen forteller at flere av hennes nærmeste naboer var redde da hun skulle begynne med bier.

– Men ingen er bekymret lenger. Nå syns de det er morsomt å følge med. Bier er ikke som veps, som går etter kjøtt og drikkevarer, sier hun.

– Si i fra!

Nå håper birøkteren på Røa at noen har observert bisvermen og kan ringe og tipse henne på tlf 90 16 40 91. Hun har allerede alliert seg med en ekspert som kan hjelpe henne med å få samlet dem hvis noen vet hvor de befinner seg.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse