ANNONSE
Annonse

«Vi velger velferd. Hva velger du, Warlo?»

«Det er ikke en menneskerett å ha stor bolig,» skriver

«Når man først bor i et stort hus, uansett om det er arvet eller ikke, er det gitt at en bør ha råd til å vedlikeholde det også.» Det skriver Johanne Akerø, Kafia Mohamud og Truls Vidnes i AUF.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 24.11.2017 kl 11:10

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Motsvar til Ole Jakob Warlo.

21. november skriver Oslo FpUs Ole Jakob Warlo at han vil forby eiendomsskatten i Oslo.

Det er vi grunnleggende imot.

Eiendomsskatten er en skatt som bedrer innbyggernes velferdstjenester. I Oslo har den gått til nye barnehageplasser og flere ansatte i pleie- og omsorgstjenesten. Skatten bidrar til tjenester for hele befolkningen, og det er nettopp derfor denne skatten er så verdifull. Det å forby eiendomsskatt er et tilbakeskritt for Oslos befolkning og tjenester.

Warlo påstår at eiendomsskatten er usosial. Det er likevel ikke slik at skatten rammer uvilkårlig, for den regnes ut etter størrelse og beliggenhet. Eiendomsskatten koster også mindre enn vedlikeholdskostnadene man har dersom man eier en stor bolig. Når man først bor i et stort hus, uansett om det er arvet eller ikke, er det gitt at en bør ha råd til å vedlikeholde det også. Det er ikke en menneskerett å ha stor bolig, og derfor skal man også betale for de kostnadene som følger med når man først har gått til innkjøp av den.

Eiendomsskatten utgjør en stor inntektskilde for 85 % av kommunene. Dette gjelder også borgerlige kommuner. Følgelig vil det være uansvarlig å kutte i denne, særlig overfor kommunene som har gjort seg avhengig av inntekten for at tjenestene skal gå rundt. Dersom Warlo og FrP er opptatte av å forby eiendomsskatten, lurer vi på hva slags tjenester de ønsker å kutte i for å kompensere for dette. Kommer det til å gå utover bestemødrene på sykehjem, barna i barnehage eller lærelystne elever?

Ettersom eiendomsskatten tar for seg arbeidende kapital, vil den også treffe de som flytter store deler av økonomien til utlandet for å slippe å betale høye skatter og avgifter. Man kan ikke flytte boligen sin til utlandet og skatte mindre på den der. Slik sikrer vi at de med deler av økonomien sin i skatteparadiser også bidrar til velferdstjenestene. Skatten er med andre ord en garanti for at de med mest, også betaler mest til fellesskapet.

Bidrag til fellesskapet gjennom skatt er en av grunnpilarene for oppbyggingen av velferdsstaten som mange i dag tar for gitt. Uten kontinuerlige bidrag fra befolkningen faller mange gode tjenester vekk. Dette er en dugnad alle bidrar til, men først og fremst som vi også nyter av. Den er ikke usosial, Warlo. Tvert imot bidrar den til fellesskapets goder, og er kanskje et av de mest sosialt utjevnende virkemidlene i norsk skattepolitikk.

Johanne Akerø, Frogner AUF
Kafia Mohamud, Vestre Aker-Ullern AUF
Truls Vidnes, Nordre Aker AUF

LES OGSÅ: "Forby eiendomsskatten!"

"Forargrelsens bom på Lilleaker"

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse