«Som storesøster til en svært syk mann, som døde, kan jeg kjenne på morens fortvilelse»

Hanne-Karine Sperre

Det verserer mange historier, og så eksisterer det én sannhet, som de fleste av oss aldri vil få vite. Vi vil aldri få Angelicas perspektiv.

Tekst:

Publisert:

Akersposten
Akersposten Media

Onsdag denne uken startet på nytt rettsaken mot moren til Angelica, jenta som døde nyttårsaften 2015 av Norges mest dødelige psykiske sykdom, anoreksi. Moren er tiltalt for grov omsorgssvikt og mishandling av datteren, det står klart at påtalemyndigheten vil at moren skal straffes med fengsel for å ha hindret at Angelica fikk hjelp til å overvinne sin spiseforstyrrelse.

Saken vekker sterke følelser blant oss tilskuere, både menn og kvinner. Oss mødre, fedre, besteforeldre og søsken. Det finnes lite grunnlag for at vi, som sitter hjemme i stuene våre med hånden ned i chips-skålen og livet på stell, kan ha forutsetninger for å mene at moren har opptrådte slik at det vanskeliggjorde at datterens helsetilstand kunne behandles av offentlige myndigheter. Heller ikke vet vi nok om anoreksiens makt, til at vi kan uttrykke hva vi vet best. For vi vet ingen ting.

Som storesøster til en svært syk mann, som døde, kan jeg kjenne på morens fortvilelse. En fortvilelse som er tillatt for henne å eie, uavhengig om hun er skyldig i noe eller ikke. Det eneste som er sikkert, er at et barn døde av avmagring, 13 år gammel. Det er også ganske sikkert at en sterk følelse av hjelpeløshet tar bolig i oss når man står maktesløs overfor herjende lidelser som krever hjelp fra systemer som sakte kan kvele oss.

LES OGSÅ: Når man venter på at noen skal dø

Det verserer mange historier, og så eksisterer det én sannhet, som de fleste av oss aldri vil få vite. Vi vil aldri få Angelicas perspektiv. Linnea Myhre sa det så riktig og klokt for et par dager siden; «hadde jeg dødd av undervekt, hadde det hverken vært helsevesenets eller min mors feil».

Mest sannsynlig kryper det noen anorektikere rundt i vår del av byen også, og mest sannsynlig kan både du og jeg svært lite om dens makt. Anoreksi har en livsfarlig ventetid, mange blir dødelig syke av sykdommen før de får den hjelpen de trenger. Dens trygghet og kontroll, der den er sterkere en jeg’et.

Jeg håper Angelicas mor og familie får den hjelpen de trenger.

Hanne-Karine Sperre
hanne@karinesperre.no

LES tidligere innlegg, Helt Uten Sperre:

"Når foreldre tror at barnas aktiviteter MÅ være ledet av en spesialist"

"Ja til leksefri hverdag"

"Jeg fikk beskjed om å skaffe meg katt i stedet for barn"

"Kaloripanikken"

LES OGSÅ:
"Jeg har drukket mange kaffe på CC Vest"

Følg Akersposten på Facebook

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse