"NRK Brennpunkt brennemerker Montebello"

FRA FOLKEMØTET: Det var stort oppmøte da bydelen arrangerte folkemøte før nyttår. Foto: Skjermdump, Bydel Ullerns nettsider

Det er fristende å ta tak i Winche-Lanches Montebello og så innbille resten av landet at på Montebello er det nettopp rike og selvopptatte de er.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.04.2016 kl 18:23

Akersposten
Akersposten Media

MONTEBELLO: Det var nok mange fra Montebello som satte kaffen i halsen og ikke champagnen som Winche-Lanche ville si, etter å ha sett NRK Brennpunkt i beste sendetid tirsdag. Har NRK problemer med å skille fiction fra virkelighet? Etter å ha sett Brennpunkt, må vel de fleste tro at disse blærete Oslo vest-folkene er noen smålige rasister.

I forbindelse med de opprinnelige planene om asylmottak i Statnetts gamle kontorer på Montebello, blir to, mer enn godt voksne mennesker, meningsbærere for hele strøkets befolkning. Med dramaturgiske grep viser Nrk en fryktsom mann bak gardinene, fotfulgt av lett dramatisk musikk og med panorering på forskjellige villaer blir stemningen satt.

TO eldre mennesker blir altså intervjuet som stikkordmessig uttaler seg om følgende når det gjelder det planlagte asylmottaket: "Oversvømmelse", "fylles av frykt", "forferdelig ubehagelig", "kvinnefiendtlig", "skummelt med 400 unge asylsøkere som sirkler rundt og særlig når det er lettkledde unge i området og hva med fremmed kultur og adferdsnormer". Alt er kjempeskummelt.

Puh. Endelig ferdig med dem. I neste sekvens fra Montebello, skal vi få se hva som skjedde på folkemøtet om asylmottaket. Hvem er det så som står frem som meningsbærere? Jo, det er hovedsaklig de samme to menneskene som får fremføre det samme budskapet, krydret med et par andre som stiller kritiske spørsmål.

De som har vært på møtet, kan fortelle at flere på møtet var positive til å motta flyktningene. Å nyansere dette bildet, har ikke NRK et øyeblikk tenkt å gjøre. I stedet bruker de mye tid på den ansvarlige fra UDI, som hele tiden syter over hvor vanskelig jobben hans er med å skaffe nok plasser for asylsøkerne. Han gruer seg så fryktelig til folkemøtet, og etter folkemøtet synes han det var helt forferdelig vanskelig med all motstanden. Montebello har nesten gitt mannen banesår. At han innimellom blir klippet mens han pruster på en tredemølle, skal vel lede tankene til Sisyfos og hans evighetsarbeid med å få steinen til topps.

Det er nesten patetisk hvor mye tid Brennpunkt bruker for å fortelle hvor ille denne mannen har det, med bilturer gjennom natten og musikkfølge som like godt kunne høre hjemme i spenningsserien Broen. Har han vært til stede hele tiden på dette fryktelige møtet? Folkemøtet ligger i sin helhet på Bydel Ullerns hjemmeside uten kryssklipping. Der kan du selv gjøre deg opp en mening.

Hvordan kan Brennpunkt-redaksjonen klippe vekk alt av positive innlegg? Hva med nærmeste nabo til det tiltenkte asylmottaket, som åpnet fra publikum? Han var udelt positiv og så på mottaket som en perfekt løsning og ønsket det velkommen til Montebello. Han var blant annet glad for at at barna skulle få oppleve hvor viktig det er med raushet. Skam på NRK.
(Se innlegget og de andre innleggene fra salen fra cirka 1.50 ut i videoen)

På slutten får vi se det ene omtalte og fryktsomme intervjuobjektet glede seg over at det ikke blir asylmottak på Montebello likevel. Han hører liksom på nyhetene, hvor nyhetsoppleseren i NRK blant annet opplyser at det hadde vært stor motstand fra naboene i strøket. Hvor har NRK det fra? Ingen andre enn to intervjuobjekter og NRK til sammen har opplevd det.

Helt til slutt blir det opplyst at det ikke blir noe asylmottak likevel på grunn av at behovet ikke lenger er til stede på nyåret. Det sniker seg likevel inn en tanke at disse rikingene på Montebello fikk det som de ville.

Jeg vet ikke hva innbyggerne i Bolkesjø synes om fremstillingen av sin motstand, men NRK har i hvert fall brennemerket Montebello langt inn i fremtiden. Dette bør være en sak for PFU. Fremstillingen, eller heller forestillingen, er så tendensiøs at det nærmer seg et et journalistisk selvdrap.

Vidar Bakken,
redaksjonssjef, Akersposten.no

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Flere nyheter på Akersposten.no:

Med hjertet i halsen på skolevei på Vinderen

Gir blanke i russeknuter – ruller heller med foreldrene

Foreldrenes gave til vennskap på Bestum skole
Ullerntunet: – Hva var det vi sa?

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse