ANNONSE
Annonse

«Når vi bruker naturen må vi også ta vare på den»

Illustrasjonsfoto

Skisesongen er i gang, og vi smører skiene, kler oss i fargeglade anorakker og skibukser og begir oss ut i skogen. Samtidig er vi dessverre med på å skape et kjempeproblem.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 15.01.2018 kl 12:15

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Ved å kjøpe og bruke turutstyr som inneholder miljøgiften fluorkarbon er vi med på å forgifte lufta og vår egen kropp med stoffer som bruker lang tid på å brytes ned. Fluorkarboner er kjemiske stoffer som brukes i produksjonen av vann- og skittavstøtende klær. Utslippene av stoffet ved produksjon og bruk av utstyret sprer fluorkarbonene, og de fester seg til mikroplast og havner i økosystemer i hav og på land. Til slutt ender flourkarbonene opp øverst i næringskjeden, blant annet i menneskekroppen.

For 60 år sida var det rundt seks ulike miljøgifter å finne i den gjennomsnittlige menneskekroppen. I dag er det mellom 200 og 400. Slik skader vi ikke bare naturen, men også oss selv. Konsekvensene av fluorkarbon inntak er delvis uante, men man vet at de skader hormonsystemer, cellefunksjoner og reproduksjon.

Debatten om miljøgifter kommer og går i bølger, og hver gang den blir tatt opp, stilles vi som forbrukere overfor et tilsynelatende uløselig problem. Hvordan skal jeg, en gjennomsnittlig forbruker uten særlig kunnskap om kjemi eller tekstilproduksjon, kunne ta ansvarlige valg i en jungel av kompliserte ord, forskningsrapporter og økonomiske interesser?

Og spørsmålet er vanskelig. Derfor skal ikke forbrukeren alene skal måtte stå til ansvar for konsekvensene av bedriftenes helseskadelige og forurensende produksjon. Det er myndighetenes ansvar. Regjeringas manglende satsing på bærekraftig næringsliv gjør at bedrifter som produserer turutstyr ikke sanksjoneres.

MDG vil jobbe for at forbrukerprodukter skal være trygge å giftfrie og bruke offentlige innkjøp for å belønne miljøvennlig atferd. Slik sørger vi for at naturen ikke bare er til glede for oss, men også for dyra som lever der og for framtidige generasjoner. Når vi bruker naturen, må vi også ta vare på den.

Maud Heløe von der Lippe
fylkesstyremedlem, Oslo Grønn Ungdom

Maud Heløe von der Lippe. Foto: Privat

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse