«Løsningen bør ikke være en usosial skatt som treffer feilaktig»

"Eiendomsskatten ikke tar høyde for gjeld, beboerens økonomiske situasjon eller generelt personene bak ligningsverdiene." Det skriver Siri Lilholt Hellebust i Vestre Aker Unge Høyre og styremedlem i Ullern Høyre. Illustrasjonsfoto

"Når jeg leser innlegget om eiendomsskatt skrevet av Johanne Akerø, Kafia Muhamud og Truls Videnes fra AUF, blir jeg skuffet." Det skriver Siri Lilholt Hellebust (Unge Høyre i Ullern og Vestre Aker).

Tekst:

Publisert:

Akersposten
Akersposten Media

Når jeg leser innlegget om eiendomsskatt skrevet av Johanne Akerø, Kafia Muhamud og Truls Videnes fra AUF, blir jeg skuffet.

Samtidig er det mange familier og personer som sliter med denne ekstra utgiften som kommer hvert år. Mennesker som har arvet huset eller kjøpt det til mye mindre enn hva det i dag er verdt. Det er ikke en selvfølge at disse menneskene har kapasitet til å betale en eiendomsskatt som vi ser i Oslo og mange andre kommuner i dag. Når jeg da leser argumentene om at de som har råd til så stort hus, også bør ha råd til å betale eiendomsskatt blir jeg skuffet. «Man må ikke skue hunden på hårene» illustrerer denne situasjonen godt. Et stort hus og en sterk økonomi behøver ikke nødvendigvis å være ekvivalente.

Samtidig er det viktig at vi bruker penger på for eksempel sykehus, skoler og eldreomsorg, men løsningen bør ikke være en usosial skatt som treffer feilaktig. Vi må bli flinkere til å fordele de enorme summene med penger som bevilges og skattes til Oslo. Dette gjør at man kanskje må gjøre noen tøffe prioriteringer – men som vil lønne seg.

Lave skatter betyr ikke nødvendigvis dårlig velferd. Tvert om. Om flere private aktører fikk ta del i drift av eksempelvis eldreomsorg, barnehager og skole, kunne det ha løst store deler av utfordringen. Selv om kommunen har høyere inntekter enn noen gang er det blitt gjort store kutt innenfor mange områder. Byrådet ønsker i 2018 å bruke 1600 millioner på tomtekjøp, fortetting og ekspropriering, samtidig som de kutter i satsningen på viktige ting som sykkelveier, tidlig innsats i skolen og i tilleggspakken for sosial mobilitet i skolen.

AUF mener «det vil være uansvarlig å kutte i denne, særlig overfor kommunene som har gjort seg avhengig av inntekten for at tjenestene skal gå rundt». Oslo er en av de best økonomisk stilte kommunene i Norge, samt ledende innenfor mange fagfelt – noe vi ble lenge før eiendomsskatten i det hele tatt ble innført i Oslo. Dermed har vi et prakteksempel på at Oslo er velfungerende selv uten en skatt på folks hjem. Vi bør og må ikke bli avhengig av en skatt som er usosial.

Arbeiderpartiet og AUF sine tanker om at man alltid skal kunne ta mer penger, slår i mange sammenhenger feil og vil også fungere mot sin hensikt – slik som vi nå ser når eiendomsskatten ikke tar høyde for gjeld, beboerens økonomiske situasjon eller generelt personene bak ligningsverdiene.

Jeg ønsker at alle bestemødrene på sykehjemmene skal ha det bra og at de lærelystne elevene skal bli sett – men jeg ønsker også å fjerne en skatt som ikke treffer riktig. Vi må se etter andre løsninger, slik at befolkningen får beholde mer av sin frihet og sine penger.

Siri Lilholt Hellebust
Nestleder i Vestre Aker Unge Høyre og styremedlem i Ullern Høyre

Her kan du lese innlegget fra AUF

Les også: "Forby eiendomsskatten!"

Følg Akersposten.no på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse