ANNONSE
Annonse

«Kaloripanikken»

Hanne-Karine Sperre fra Kragskogen i Holmenkollåsen – forfatter og blogger, nå spaltist hos Akersposten. Foto: Privat

"Det siktes mot sommerkroppen, i stedet for å ha det godt med helårskroppen."

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 22.01.2018 kl 14:47

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Akerspostens splitter nye spalte, "Helt uten sperre" ser dagens lys her og nå! Det er forfatter og blogger Hanne-Karine Sperre som står bak spalten, som vil ta for seg små og store temaer vi i Oslo vest er opptatt av.

Hanne-Karine Sperre bor i Kragskogen, hvor hun også er vokst opp. Hun har de siste årene gitt ut bøker både for voksne og barn, og hun skriver jevnlig for tusener av lesere på bloggen sin, «Sånn er livet».

I sitt første bidrag på Akersposten.no tar hun et oppgjør med nyttårsforsettene:

Vi står midt i den måneden i året hvor landets treningssentre skal tjene seg gode og mette på vårt januar-flesk og kaloripanikk. Vi skal overvinne traumene knyttet til marsipan og ribbe, der fettet som har lagt seg rundt midjen hindrer at antrekket fra i fjor høst ikke passer lenger, minner om et tapt slag.

Men full av håp og motivasjon for det nye året, setter vi oss ned og tenker på hvordan vi vil forbedre oss selv og livene våre. Vi blir presentert for gode råd om hvordan vi akkurat dette året kan gjøre det vi, og mange andre med oss, ikke har klart i det forrige. Nå venter velfødde, marmorerte muskler, flate mager og stram rompe. Klar for hva det måtte være.

Omlag halvparten av oss lager nyttårsforsetter. Kun 8 prosent klarer å oppfylle forsettene, mens cirka halvparten klarer det innimellom, og 24 prosent så godt som aldri.

Noen av oss som aldri har trent tidligere, bærer daglig traktorhjul over hodet på cross­fiten, men ellers har vi aldri skiftet dekk på bilen. Andre vil makse på 90 kilo i benken på det lokale treningssenteret, og om noen måneder venter et helt firetimersmaraton. Helst i New York.

Det finnes selvfølgelig hauger av ulike personlige nyttårsforsetter, alt fra å slutte å plukke seg i nesa til å vinne årets Norseman. Men ellers går nok mange av de samme temaene igjen: Spise sunnere, trene mer slutte å røyke, bruke mindre, bli et generelt bedre menneske.

Det siktes mot sommerkroppen, i stedet for å ha det godt med helårskroppen. Når det gjelder å gå ned i vekt, er det 38 prosent som klarer dette. I skrivende stund er vi midt i januar 2018, og straks vil gjennomføringen av nyttårsforsettene være forbi. Det uttrykte mål, planen eller ønske for det nye året, som skulle bidra med en høyere grad av lykke.

Tunge i shortsen etter en julehøytid, skulle det takkes nei til det livet har å by på av kalorier. Fredagens taco kit, lørdagens hjemmelagede pizza, Solo, Sørlandschips, smågodt til ungene, årgangs-bordeaux og diabetes 2, er byttet ut med 100 situps, løpeturer rundt bydelen, sashimi og thaisuppe.

Det er en kunst å godta seg selv. Våre barn vokser opp med bassengkant-reality og sosiale medier. Det stadige møtet med visuelle oppdateringer om perfekte liv og gode prestasjoner, gjør det vanskeligere for barn og ungdom å være fornøyd.

Et godt nyttårsforsett for oss voksne kan i større grad være å akseptere oss selv slik vi er. I det lange løp smitter dette over på barna. Vi kan selvsagt bygge små, gode vaner hele året, men vår evne til å hjelpe andre øker dramatisk når vi er venn med oss selv. Det må være det viktigste.

Fortsatt godt nytt år.

Hanne-Karine Sperre

LES OGSÅ: "Jeg har drukket mange kaffe på CC Vest"

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse