«Det er bare å rive»

"Terje Bjøro ville utført større politisk kløkt hvis han droppet sin verneplan og heller brukte sin politiske kapital til å påvirke hva som skal bygges når gammel skit rives," mener Røa-beboer Jarle Aabø. Det er de hvite og det lysegule huset ved Røakrysset diskusjonen dreier seg om.

Venstres Terje Bjøro etterlyser en folkeaksjon for å bevare noen helt ordinære og ganske så spartanske trehus i Røa-krysset. Det er bare å rive.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.11.2017 kl 21:58

Akersposten
Akersposten Media

Byggesaker er godt stoff som det heter, det vet både Akersposten som leier lokaler i det rivbare gule huset i Røa-krysset, og ikke minst Vestre Akers eminente PR-politiker Terje Bjøro.

Nye tider

Saken er ganske enkel. Skanska som tomteeier ønsker å modernisere og utvide bygningsmassen i det ene hjørnet av Røakrysset. Nå bør det sies at hverken Miso Cafe-bygget, legebygget eller Landhandleriet der det nå selges dynetrekk og puter, fremstår som stjerner på arkitektenes himmel. Dessuten er de tre små bygg til hinder for vekst og utvikling i en del av Oslo der det inntil nylig skjedde svært lite.

LES OGSÅ: Bjøro: "Redd Røa!"

– Man skal være forsiktig med å rope brann, men nå må det handles. Røa, det gamle Røa og restene efter idyllen, kan miste sitt særpreg, skriver Venstres Bjøro i et leserinnlegg i Akersposten.

Nye høyder

Smaken er som baken, og å krangle om hva som er pent og stygt er nærmest en folkesport i utbyggingssaker. Men, når Bjøro velger å betrakte det som står oppført på Skanskas tomt for en idyll, da drar han diskusjonen om Røakrysset til nye høyder.

– Venstre foreslo i komiteen BMS at bydelsutvalget ikke kan akseptere riving av de gjenværende trehus som vi mener er bevaringsverdige og har en viktig miljømessig funksjon i det moderne Røa, skriver Bjøro videre.

Gøy på landet

Ifølge Store Norske Leksikon er en idyll (og jeg tar med hele teksten):

«Idyll, fredelig og harmonisk tilstand; fredelig, vakkert sted; litteratur som skildrer enkle menneskers liv og følelser i bunden eller ubunden form. Idyllen henter som oftest sitt stoff fra landlivet, og fremstår i alminnelighet som uttrykk for en reaksjon mot en tidsalders overforfinede, nervøst oppjagede eller naturfornektende kultur.»

Lite pent

Et tungt trafikkert kryss med noen plankehus ønsker altså en lokal politiker å knytte til noe man forbinder med balanse, begeistring, behag, eufoni, fornøyelse, fred, glede, harmoni, lykke, trivsel, velbehag og velvære. For min del er det ikke noe idyllisk å legge merke til når jeg står ved Esso i Røakrysset og skuer over gaten mot Bjøros kommende folkeaksjon.

By og land

Bjøro har også en drøm: – Trehusene med nyttig samfunnsvennlig funksjon burde få stå, her burde forgrønnes, her burde vi få den oasen på et ellers godt utviklet Røa, skriver han.

(Saken fortsetter under bildet.)

Se bildet større

Slik bør det se ut ved Røakrysset, mener Skanska. Aabø er enig i at det bør bygges nytt, men tror ikke det blir 12 etasjer. Skisse Link Arkitektur

Røakrysset trenger ingen grønn oase. Vi har jo hele Sørkedalen, Hovseterdalen og til og med Røa Kirkes grønne park å ta av. Mener Bjøro at hans førstevalg for de grønne opplevelser er en kunstig laget oase midt i et veikryss omgitt av høye leilighetsbygg og t-banen på Røa? Jeg nekter å tro det.

Den nyttige tidsbruk

– Venstre imøteser en mer nedtonet utvikling av området og kan ikke gå for en 12 etasjers tårnbygning, skriver Bjøro videre, og her er vi sakens kjerne.

Terje Bjøro ville utført større politisk kløkt hvis han droppet sin verneplan og heller brukte sin politiske kapital til å påvirke hva som skal bygges når gammel skit rives. Skanska har selvfølgelig kastet inn 12 etasjer vel vitende om at det kommer aldri til å skje. Skanska tjener gode penger på åtte etasjer. Men hva skal de åtte etasjer fylles med, og hvordan skal det hele se ut? Dette er noe Bjøro og hans kolleger burde gå tungt inn å påvirke.

Burde Skanska bygge noe som kan romme barnehage, legekontor, redaksjonslokaler, øvingsrom, atelierer og rimelige leiligheter? Eller skal Skanska skru luksusskruene inn og tilby det gode liv for de aller rikeste?

Hva trenger Røa?

Åpenbart kan ikke en by som Oslo bevare alt. Det må gjøres en prioritering mellom det viktige og uviktige. De tre trehusene i Røakrysset står voldsomt i veien for det nye Røa. Terje Bjøro har både makt og innflytelse til å legge sin gode sjel og sitt prisverdige engasjement i å skaffe Røa det Røa-krysset trenger. Og han bør snarest glemme sin folkeaksjon.

Jarle Aabø
Røa

LES OGSÅ: "Redd Røa!"

Kan bli 12 etasjer på Røa

Vil fjerne p-plasser etter påkjørsler ved matbutikk

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse