ANNONSE
Annonse

Mer enn 100 år med korps

Lilleaker skole musikkorps var også fast innslag under 17.maifeiringen på Ullern Idrettsplass gjennom mange år. Her under innmarsj med leder og dirigent gjennom 28 år, Thorbjørn Svanqvist i spissen.

Lilleaker skoles musikkorps er en institusjon, ikke bare i lokalmiljøet, men i innenfor den store skolekorps-familien. Det er nemlig slik – i alle fall i henhold til korpset selv, at de er landets eldste skolekorps. Og ett navn er uløselig knyttet til historien: Svanqvist.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 16.05.2018 kl 11:52

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: Dynastiet Svanqvist heter det i en jubileumsberetning fra 1989, da korpset fylte 80 år. På et bilde kan man se tre generasjoner «korps-Svanqvister» – med nestoren selv, Robert Svanqvjst, som et selvfølgelig midtpunkt.

Granqvist i generasjoner

Robert Svanqvist satt i styret for korpset fra 1953 til 1973 - hvorav i syv av dem som formann. Robert Svanqvist ble født i 1900 og fikk fire sønner, som alle spilte i korpset og én av dem, Torbjørn, var dirigent i hele 28 år. Kona Signe og svigerdatter Berit ledet støttegruppen Mødreforeningen i mange år.

I dag er det Roberts barnebarn, Kristin Svanqvist, som er leder for korpset, og hun har også barn som er med i korpset. Svanqvist’ene holder altså stadig koken, og det er vel kanskje lov å si at uten dem ville skolekorpset aldri klart å holde den gode standard som det har vært kjent for i alle år.

Saken fortsetter under bildet.

Lilleaker Skoles første korps - Guttemusikken fra 1909. Instruktøren Johan Larsen Ramdal omgitt av sine musikanter.
Første rekke fra v.: Nils Håkonsen, Albert Pettersen, Josef Henriksen, Ramdal, Trygve Andresen, Leif Reinholdt og Wilfred Sørensen.
Annen rekke fra v.: Nils Kristoffersen, Egil Ramdal, Karl Enger, Bjarne Olsen, Alfred Andersen og Bjarne Borgersen.
Tredje rekke fra v.: Thorbjørn Aarstad, Ragnar Henriksen, Ragnar Jensen oig Edgar Jacobsen.

Startet med guttene

Korpset ble altså etablert i 1909, og initiativtager var overlærer ved Lilleaker skole, Sigvald Smith. Korpset var i mange år et rent guttekorps, og ved stiftelsen fikk Smith hjelp av gartner Ivar Olsen på Lilleaker og murmester Johan Larsen Ramdal som også var den den første instruktør. Ramdal kom til Lilleaker fra Sverige rett før 1905, og fant raskt ut at det ikke var bare lett å være svensk i Norge på den tiden. Derfor endret han navnet sitt fra Larsson til Larsen og tok også Ramdal etter stedet i Sverige hvor han kom fra.

På bildet fra 1909 ser vi også en musikant ved navn Egil Ramdal, som var Johans sønn. Egil døde av tuberkulose i relativt ung alder.

Det er en etterkommer etter korpsinstruktøren som forteller dette. Han heter også forøvrig Egil Ramdal, bodde på Lilleaker i mange år før han flyttet til Eidsvoll, hvor han nå bor. Han ble oppkalt etter sin onkel Egil.

I følge korpsets egen beretning var Sigvald Smith pytt og panne og drev det hele som et enmanns-virksomhet frem til 1925 da det omsider ble dannet et styre. Fra 1958 kom jentene med og fikk da navnet Lilleaker Skoles Musikkorps.

Saken fortsetter under bildet.

Samling 17. mai 1957 før avmarsj til Ullern Idrettsplass.

Også i krigsårene

Korpset har vært i kontinuerlig aktivitet helt siden 1909, selv under krigen. Mange korps stilnet helt i de fem mørke årene, men på Lilleaker ble det øvet i all hemmelighet hele tiden. I maidagene 1945 kunne korpset blåse frihetsmarsjer av høy kvalitet.

Det er liten tvil om at musikken ble et viktig element i arbeiderstrøket Lilleaker. Mange slet tungt for å holde liv i sine familier – ofte svært barnerike, og det var lite tid og overskudd til fritidsaktiviteter. Musikken – både korps og sangkor, ble et flott tilbud, og interessen vare stor.

Men det var lite penger, og ingen hadde råd til å kjøpe instrumenter og annet nødvendig utstyr. Det var igjen overlærer Smith som reddet det hele ved å tigge hos bedrifter og ved å låne instrumenter hos musikkhandler Wilhelm Farre inne i Kristiania. Farre er for øvrig kalt «guttekorpsenes far».

Bærebjelke

Skolemusikken har i alle år vært bærebjelken i den lokale 17.mai-feiringen på Lilleaker. I spissen for toget gjennom villaveiene og som underholder ved «Gamlehjemmet» – til stor begeistring for beboerne her. Det samme skjer i år. Det samme som helt siden 1925, da sykehjemmet ble innviet.

Ingen tvil om at Lilleaker har mye å takke skolemusikken for – og dessuten all grunn til å sende en takknemlig tanke og hilsen til familien Svanqvist.

Det bør legges til at Robert Svanqvist var en meget flittig og dyktig fotograf, og takket være ham er minnene om det «gamle Lilleaker» vel tatt vare på gjennom hans store fotosamling.

PS! Etter publisering av artikkelen, får Akersposten opplyst at Lilleaker skolekorps ikke er det eldste. Møllergata skole fikk nemlig sitt korps allerede i 1901.

LES OGSÅ: Storslått gave til Lilleaker skolekorps

Her finner du flere artikler på LilleakerForum

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse